Palamós va tancar a finals del passat mes de setembre la segona edició de la Pescaturisme i, un cop fetes les valoracions per part de les entitats organitzadores (Confraria de Pescadors de Palamós i el Museu de la Pesca), el resultat ha estat molt positiu, doblant el nombre d’usuaris de l’activitat respecte a la primera edició realitzada l’any passat.
Un total de 81 persones han gaudit enguany i de juny a setembre, d’aquesta experiència que permet apropar i explicar la tasca del sector pesquer, la seva feina diària així com aquells processos de millora que a Palamós s’està duent a terme entorn de la pesca de la Gamba de Palamós amb el Pla de Gestió i la Marca de Garantia.
Valoracions molt positives
El perfil dels participants d’aquesta segona edició ha estat d’una persona catalana d’entre 45 i 70 anys, homes i principalment de la província de Barcelona.
El pescaturisme 2015 també ha tingut usuaris d’altres comunitats de l’Estat, així com de França, Alemanya, Suïssa o Noruega. Pel què fa a la satisfacció de l’activitat, els pecaturistes l’han puntuada molt alta amb una nota mitjana del 4,81 sobre 5.
La principal motivació per a fer Pescaturisme Palamós ha estat un interès per l’activitat pesquera i per l’ofici de pescador. Un cop realitzada l’activitat el 100% dels seus usuaris recomanen l’experiència.
8 barques i 3 modalitats diferents per conèixer el món de la pesca
Els pescadors que han participat a la Pescaturisme a Palamós també han fet un balanç positiu de l’experiència d’aquesta segona edició. Un total de 8 barques de la flota pesquera palamosina, 6 d’arrossegament i 2 d’arts menors, han participat d’aquesta segona edició oferint fins a tres modalitats diferents: la pesca de gamba, la pesca de l’escamarlà i el peix, i la pesca artesanal ran de costa.
Les barques de pesca del port de Palamós que han format part enguany de la iniciativa han estat: L’Havanera i Montse, que han ofert la modalitat de la pesca del peix i l’escamarlà; Miguel Cardenal, Germans Gras, Estrella del Sur i Bonomar F., dedicades a la pesca de la gamba; i les embarcacions Gràcia i Llàtzer que treballen la pesca artesanal.
Els participants, fins a un màxim de quatre per embarcació, han pogut triar la modalitat i l’embarcació que han desitjat. Per a les modalitats de la pesca de gamba, la pesca de l’escamarlà i el peix, el preu unitari per persona ha estat de 88 €, mentre que per als usuaris de la pesca artesanal ran de costa el preu ha estat de 60 €.
Pescaturisme amb visita al Museu de la Pesca i la subhasta del peix
Aquest preu inclou l’assegurança de responsabilitat i un àpat a les embarcacions d’arrossegament basat en la gastronomia pròpia de la cuina de barca.
A més l’activitat de la Pescaturisme es complementa per a cada participant amb una entrada al Museu de la Pesca i una visita guiada a la subhasta del peix de la llotja de Palamós.
Activitat vertebrada des del Museu de la Pesca
En l’organització d’aquesta activitat cal destacar que el Museu de la Pesca (Centre de Pescaturisme) ha acompanyat als pescadors fent-los-hi formació per tal d’ajudar-los a adaptar les barques per a portar turistes, a donar eines a les tripulacions per a tractar amb clients i fer les tasques de promoció, difusió, informació, reserves i vendes de les activitats.