Finalitza el procés que ha permès substituir les curenyes dels tres canons del segle XVIII que hi ha ubicats a Palamós

L’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós ha realitzat aquest matí les tasques que han permès retornar el tercer i darrer canó del segle XVIII al qual se li ha substituït la curenya. Es tracta concretament de la peça d’artilleria que decora la glorieta del passeig del Mar més propera a l’estàtua dels pescadors.

Durant les darreres setmanes aquest canó ha estat retirat d’aquest punt per tal de procedir a la curenya, la base de fusta que suporta aquesta peça d’artilleria i que es trobava en un estat molt precari a causa de la degradació de la fusta exposada a la intempèrie.

El canó s’ha ubicat als magatzems municipals fins avui mentre que la curenya es va traslladar a una fusteria local on s’ha replicat la peça amb la fusta idònia per a suportar el pes del canó i la climatologia. El cost de tot aquest procés ha estat d’uns 3.000 €.

Aquesta millora del canó que ha dut a terme l’Àrea municipal de Patrimoni segueix a la que es va realitzar l’any passat a les altres dues peces d’artilleria de característiques similars ubicades, una al barri vell, i l’altra també al passeig del Mar.

Els tres canons són peces d’artilleria de divers calibre del segle XVIII que poden correspondre a un gran vaixell o bé a una peça de vigilància de costa.

Aquests canons decoren actualment espais públics del municipi i van ser descoberts el 1957 per membres del CRIS, entre els que hi figuraven els palamosins Robert Díaz i Xavier Casadejús, que els localitzaren a la zona de la Llosa, situada davant la bocana del port de Palamós.

En el cas del canó que avui s’ha retornat al passeig, les seves característiques són: 2,80 metres de llarg, i prop de 1.800 kilograms de pes. És del tipus “de 18 llarg”, segons les marques estampades i que avui ja no es llegeixen, això vol dir que llançava boles de ferro de 18 lliures de pes.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp