Aquesta setmana finalitzarà el projecte de consolidació i millora de les edificacions existents en un extrem de la platja de Castell, concretament sota el promontori on s’ubica el poblat ibèric. Es tracta de l’antic estudi utilitzat durant els anys cinquanta pel reconegut pintor català Josep Maria Sert i, actualment, propietat de la Generalitat de Catalunya.
Precisament l’administració catalana i l’Ajuntament de Palamós varen acordar la realització en aquest immoble d’un projecte de consolidació i millora que les àrees municipals de Medi Ambient i d’Urbanisme han executat en els darrers anys, en diverses fases, i que ara conclouen amb el pintat exterior i global d’aquestes edificacions.
Procés de consolidació i millora
D’acord amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural de la Generalitat, l’Ajuntament de Palamós va encarregar a una empresa constructora l’execució d’aquestes obres que s’han desenvolupat en els dos darrers anys i que s’han basat en la reforma d’una part de la coberta de l’edifici, el reforç d’estructures i millorar de tancaments, així com la consolidació d’un talús que amenaçava aquesta construcció i el pintat exterior.
Amb aquests treballs es conclou la darrera fase prevista del projecte que té com a objectiu consolidar aquest edifici per a la seva recuperació com a part del patrimoni d’aquest espai i amb la proposta de poder integrar-lo, en un futur pròxim, com equipament de l’espai natural de Castell.
El cost global de les fases d’obra executades s’han finançat mitjançant els beneficis econòmics resultants de la gestió de l’aparcament tarifat que s’ubica a Castell durant l’estiu.
A banda de les millores en les edificacions, aquesta aportació econòmica xifrada en uns 35 o 40 mil euros/any, ha servit també per realitzar altres millores a la platja de Castell i el seu entorn, actuant en el condicionament del propi aparcament i la contractació del personal necessari, la rehabilitació i reforç del pont que dóna accés a la platja, la ubicació de nous aparcabicicletes amb capacitat per a unes 40 unitats, la instal•lació de noves àrees d’aportació de residus, així com la instal•lació del nou abalisament de la zona de dunes de la platja.
L’antic estudi del pintor Sert, protagonista de pel•lícula
En un altre àmbit, però en referència a les edificacions de la platja de Castell, cal destacar que l’immoble i el seu entorn van ser escollits fa un any per a rodar bona part de les escenes de la pel•lícula “El cafè de la Marina”, dirigida per Sílvia Munt, i que s’estrenarà el proper dilluns 30 de març a les 21.50 h, a TV3.
Les antigues barraques de Castell reprodueixen en el film, el cafè on té l’acció d’aquesta pel•lícula basada en la coneguda obra teatral de Josep M. de Segarra.
El film és dirigit per Sílvia Munt, que ha estat distingit amb el Premi a la Millor Direcció en la darrera edició del festival Zoom d’Igualada. Entre els actors protagonistes la pel•lícula compta amb la participació de Marina Salas (Tengo ganas de ti, i la sèrie tv El barco), Pablo Derqui (Isabel, Los ojos de Julia), Miquel Gelabert, Marina Comas, Rosa Vila, Pep Cruz i Oriol Vila, entre d’altres.
Col•laboració del Museu de la Pesca
Durant el rodatge de la pel•lícula el Museu de la Pesca, a Palamós, va aportar la seva col•laboració facilitant material divers per a la realització de les escenes, destacant l’aportació d’estris de pesca i dues embarcacions, que reproduïen l’ambient mariner i l’ofici de pescador de principis del segle XX.
L’empresa productora del film també va realitzar al municipi un càsting amb persones de totes les edats per trobar els figurants necessaris per al rodatge de la pel•lícula.
“El cafè de la Marina” és produïda per Oberon Cinematogràfica, Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola, amb la col•laboració de l’ICEC, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Palamós, el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, el Departament de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i la Catalunya Film Comission.