La Fira de la Gamba de Palamós torna a batre rècords en la que ha estat la seva 10a edició, amb èxit de visitants i de gamba servida, en una activitat que s’ha dut a terme avui 7 de juny, de 12 a 22 h, a la llotja del port pesquer del municipi.
Més de 40.000 tiquets venuts i 500 quilos de gamba servida
La 10a fira ha superat els 250 quilos de gamba servida l’any passat, doblant aquesta quantitat i arribant en aquesta edició als 500 quilos i els 40.000 tiquets venuts, mitjançant els quals el públic assistent ha pogut gaudir de l’oferta gastronòmica de la fira, amb degustacions de Gamba de Palamós, majoritàriament a la planxa així com dels plats elaborats amb aquest destacat referent gastronòmic local.
La quinzena de restaurants i productors participants, s’han distribuït per les parades ubicades a l’esplanada de la llotja, on el públic assistent ha pogut degustar les diverses propostes gastronòmiques que han elaborat, com els brunyols de gamba, arrossos i fideus amb gamba, esqueixada amb gamba, gamba amb mandonguilles i pollastre, croquetes de gamba, i fins i tot, el gelat o el granissat de Gamba de Palamós. Tot aquest volum de tastets i gamba a la planxa ha suposat arribar als 500 quilos de gamba que s’han servit durant tota la jornada.
Visites guiades i showcookings a l’Espai del Peix
El programa també ha inclòs visites guiades a dues de les barques d’arrossegament de la flota pesquera local, concretament a les embarcacions Nou Gisbert i Nova Meda; i també visites a la subhasta del peix, ubicada a l’edifici de la llotja.
A banda cal destacar les sessions de showcookings que s’han organitzat a l’Espai del Peix, amb la gamba de Palamós com a protagonista. Aquesta activitat s’ha programat durant la tarda amb la participació dels xefs, Quim Casellas, Antoni Izquierdo, Narcís Oliu i Jaume Codolar.
L’organització de la Fira de la Gamba de Palamós és a càrrec de l’Ajuntament de Palamós, la Confraria de Pescadors de Palamós i la Fundació Promediterrània; i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, del Fons Europeu Marítim i de la Pesca, de Ports de la Generalitat, de la Diputació de Girona, de l’Organització de Productors Pesquers (OPP), i amb el patrocini d’Estrella Damm, i els cellers Perelada i Brugarol.
Ambaixador/a de la Gamba de Palamós 2025 i nous certificats
En el marc de la Fira de la Gamba de Palamós, dijous passat 5 de juny, la Comissió Reguladora de la Marca de Garantia Gamba de Palamós (Ajuntament de Palamós i Confraria de Pescadors de Palamós) va lliurar el guardó d’Ambaixador/a de la Gamba de Palamós 2025, que cada any s’atorga a una persona o entitat, que amb la seva feina posa en valor aquest producte pesquer palamosí des del vessant de la seva qualitat culinària o bé destacant aquelles mesures que permeten una explotació responsable i respectuosa amb el medi.
Enguany el reconeixement ha estat per a la prestigiosa organització independent WWF España, dedicada a la defensa de la natura i el medi ambient. D’aquesta manera la Comissió Reguladora de la Marca de Garantia Gamba de Palamós vol reconèixer a aquesta entitat ecologista, el suport mostrat en tot moment a les mesures de sostenibilitat del recurs que apliquen els pescadors palamosins des de 2013, mitjançant el Pla de gestió de la Gamba de Palamós, que esdevé pioner a la Mediterrània occidental.
Es tracta de la primera iniciativa de cogestió d’una pesquera d’arrossegament, impulsada i dissenyada pels mateixos pescadors locals, i amb la participació de la comunitat científica i les administracions.
L’acte també va comptar amb l’entrega dels nous certificats a les empreses que enguany se sumen a la Marca de Garantia d’aquest destacat producte pesquer local. Es tracta concretament dels establiments: restaurant D&C Beach Club i el restaurant l’Únik, de Palamós; el restaurant l’Intrèpid (Sabadell), el restaurant Casa de Menjars (Vilanova del Vallès), i peixos Frederic (Barcelona).
Actualment, ja se supera el centenar d’empreses que estan acreditades amb la Marca de Garantia Gamba de Palamós. Es tracta de barques d’arrossegament del port palamosí, peixaters, distribuïdors, empreses de transformació, així com restaurants de la vila i també d’altres municipis que ja compten amb aquest distintiu, que es va crear l’any 2008 amb l’objectiu de vetllar pel bon ús de la marca Gamba de Palamós, la qualitat d’aquest producte, la seva promoció, divulgació i prestigi.
Segell de qualitat per a la Gamba de Palamós
La Marca de Garantia Gamba de Palamós permet assegurar que el producte arriba al consumidor amb el màxim nivell de qualitat, és per això que per a aconseguir aquestes certificacions, els restaurants i empreses certificades han hagut de passar prèviament les corresponents auditories, amb diversos controls i valoracions dels tècnics auditors, els quals tenen en compte, entre altres, la qualitat en la manipulació, conservació, transport i presentació que fan del producte Gamba de Palamós en els seus establiments.