El dijous 1 d’octubre, de les 9 a les 17 h, l’equipament cultural de la Capella del Carme, a Palamós, acollirà la V Jornada de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, de la qual en forma part el palamosí Museu de la Pesca. En aquesta ocasió la jornada serà dedicada a abordar el tema: la “Documentació de col•leccions de museus”, amb l’objectiu de reflexionar sobre com poden fer més visible els museus tot el patrimoni que custodien.
Jornada i inscripcions.
Aquesta activitat gratuïta, és adreçada principalment a estudiants del patrimoni cultural i professionals dels museus, potenciant la seva formació i actualització dels coneixements i habilitats. El programa de l’activitat inclourà la participació d’experts en documentació i professionals de museus que debatran sobre maneres d’informar i difondre millor el patrimoni custodiat. L’organització ja ha obert les inscripcions per a poder participar d’aquesta jornada. Les persones interessades a formalitzar el registre d’inscripció han d’adreçar-se al següent enllaç: http://www.mmb.cat/activitats.php?idm=1&pagina=8&codi_subseccio=3&codi_cat=31. Cal destacar però que les places són limitades.
A Catalunya hi ha actualment més de 115 museus i 388 col•leccions obertes al públic. Aquests museus custodien gairebé 900.000 objectes que constitueixen un gruix molt important del patrimoni moble de Catalunya. Actualment els usuaris poden accedir a la informació d’una part d’aquests fons a través de la web “Museus en línia”, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
En aquesta jornada de reflexió i debat es vol abordar si els usuaris són conscients del volum d’informació al que tenen accés, de quina manera els museus poden fer més visible tot aquest patrimoni que custodien amb els mitjans de què disposen avui i també es parlarà de noves possibilitats de col•laboració i implicació dels usuaris en la documentació de col•leccions.
La “Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana”
L’any 2007 es va formar la “Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana”, una estructura de 15 museus, entitats o administracions, liderada pel Museu Marítim de Barcelona.
Els principals objectius de la Xarxa és promoure la salvaguarda i la protecció del patrimoni marítim, impulsar el seu estudi, contribuir a la seva difusió i sensibilitzar la societat de la seva importància com a part integrant de la nostra cultura i la nostra història.
Els museus i entitats que formen part d’aquesta estructura de cooperació de la “Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana” són els següents: Museu d’Història, de Sant Feliu de Guíxols; Museu de Mataró; Museu de la Marina de Vilassar de Mar; Museu Municipal de Nàutica del Masnou; Museu Marítim de Barcelona; Consorci El Far, de Barcelona; Ajuntament de Vilanova i la Geltrú; Museu del Port de Tarragona; Museu Comarcal del Montsià, d’Amposta; Museu de la Mediterrània, de Torroella de Montgrí; Conseil Général des Pyrénées Orientales; Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala; Museu del Mar de Lloret; Museu d’Història de Cambrils; i Museu de la Pesca, de Palamós.