La Capella del Carme obre les seves portes amb motiu de Sant Jordi

L’Ajuntament de Palamós obrirà al públic la Capella del Carme amb motiu dels actes que el municipi organitza per Sant Jordi.

Aquest nou equipament municipal que durant els darrers mesos ha estat sotmès a diverses obres es troba actualment en la seva fase final de rehabilitació i, a punt, d’iniciar el darrer procés basat en el projecte museogràfic on s’inclouen aquells elements interiors que el convertiran en un veritable centre d’interpretació del patrimoni local.

Amb l’objectiu de poder mostrar al públic els resultats de les millores realitzades a la Capella del Carme, l’Ajuntament de Palamós durà a terme demà divendres 20 d’abril a les 20 h i en aquest equipament, la tradicional recepció d’entitats i associacions de la vila que s’organitza amb motiu de Sant Jordi, acte al qual se li sumarà la inauguració de l’exposició pictòrica d’obres del reconegut pintor palamosí, Ezequiel Torroella, que durant aquest aquest cap de setmana i fins al pròxim dilluns 23 d’abril es podrà visitar a la Capella del Carme.

L’exposició que es podrà veure durant aquest dies de 18 a 20 h és una selecció de quadres del llegat Ezequiel Torroella format per un fons d’obres de l’artista de més de 800 peces entre olis, aquarel•les, dibuixos, i tècniques mixtes, que conserva el Museu de la Pesca. Aquest patrimoni pictòric fou donat l’any 2008 a l’Ajuntament de Palamós per la vídua del pintor, Maria Forné i Carreras, amb la finalitat de tenir un espai on es pugui difondre l’obra de Torroella i fomentar l’art entre la ciutadania tot prenent un especial interès per desvetllar vocacions entre els joves artistes.

Precisament el futur equipament de la Capella del Carme acollirà entre altres, aquest espai d’art, amb la missió de contribuir al foment de les arts plàstiques i al reconeixement del pintor local Ezequiel Torroella, tot posant en valor el patrimoni artístic municipal. Aquesta dimensió de la Capella es complementarà amb la funció de centre d’interpretació del patrimoni local.

L’obra de Torroella és classificada com a postimpressionista, marcada pels paisatges, especialment les marines i que pren el litoral de la Costa Brava com a font inesgotable d’inspiració.

EZEQUIEL TORROELLA I MATÓ
Ezequiel Torroella i Mató (Palamós 1921-1998) es forma de ben jove amb el pintor palamosí Francesc Vidal Palmada. Després de la Guerra Civil i del servei militar, reprèn, a partir de 1945, les classes a Barcelona, al Reial Cercle Artístic on es dedica a l’aquarel•la.

A partir de 1947, comença a exposar, primer a Barcelona, on ho farà individualment fins al 1971 i també a Palamós, Sitges, Palafrugell i Vic. Va exposar en mostres col•lectives a Barcelona, València, Madrid, Bilbao, París, Oakland i Nova York.

DARRERA FASE DEL PROJECTE DE LA CAPELLA DEL CARME
En els darrers mesos s’ha dut a terme la segona fase d’obres de rehabilitació d’aquest equipament basades principalment en la construcció d’un paviment de pedra natural en tot la planta de l’església així con les rampes i baranes d’accés adaptat. També s’ha construït una escala interior per a l’accés a la part superior del presbiteri, així con la impermeabilització dels murs i la ubicació dels tancaments exteriors. En aquesta fase s’ha inclòs també tota la instal•lació dels serveis, com els de climatització, elèctrics i audiovisuals.

Un cop finalitzat el període expositiu i de portes obertes d’aquest dies de Sant Jordi, s’iniciarà la darrera fase de millora d’aquest equipament amb la instal•lació del projecte museogràfic, amb la qual l’antiga capella del Carme es convertirà a partir del proper mes de juny en un nou equipament cultural de la vila.

LA CAPELLA, PORTA D’ENTRADA AL PATRIMONI DE LA VILA
El Pla Director del Patrimoni del municipi fixa entre altres la creació de quatre portes d’entrada al patrimoni que permetran establir espais concrets per a treballar temàticament el patrimoni històric de la vila.

Precisament la porta d’entrada a la història de Palamós, estarà localitzada a la capella del Carme. Aquest equipament cultural parlarà de la història del municipi, l’evolució urbanística, la indústria i l’economia, o bé els personatges que hi han destacat. La capella també inclourà l’Espai d’Art Ezequiel Torroella i serà punt de sortida de rutes urbanes i d’activitats al voltant del patrimoni cultural i natural.

Aquest projecte contempla la possibilitat que l’edifici pugui tenir un ús polivalent, acollint altres activitats compatibles amb aquest nou espai com concerts de música de petit format, conferències, projeccions, espais de creació o exposició.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat