La capella del Carme presenta l’exposició “Nu”, del pintor palamosí Ezequiel Torroella

L’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós, amb la col·laboració del Cercle Artístic de Palamós, obrirà el proper divendres 12 d’abril, a les 17 h, l’exposició “Nu. Apunts al natural del fons Ezequiel Torroella”.

Les 25 obres que s’exposen ho fan per primer cop, i són una petita part de les més de 800 que formen part del fons Torroella. Es tracta de dibuixos al natural fets amb diferents tècniques (llapis grafit, sanguina i carbonet)

Els primers apunts son dibuixos de companys del servei militar. Les figures de nus apareixen a partir del 1946, quan Torroella és admès al Círculo Artístico-Instituto Barcelonés de Arte, com a soci numerari. A partir dels anys 70, son apunts fets en el Cercle Artístic de Palamós, on encara avui dia es fan sessions de dibuix al natural amb model.

Aquesta mostra es podrà veure, amb accés gratuït, a l’espai artístic i patrimonial de la capella del Carme (c/ Mossèn Miquel Costa, 25), tots els divendres i dissabtes de 17 a 20 h, i els diumenges i festius d’11 a 14 h.

A banda, durant el període d’exposició també estan previstes tres visites guiades gratuïtes, que s’obriran aquest  proper diumenge 14 d’abril, a les 12 h, coincidint amb el Dia de l’Art, i que seguiran el dia 5 de maig i 22 de juny. També es destaca la sessió de dibuix amb figura al natural, que tindrà lloc el dia 9 de maig, de 18 a 20h, i que comptarà amb la col·laboració del Cercle Artístic de Palamós. Per a poder participar en qualsevol d’aquetes dues propostes caldrà fer inscripció prèvia a: https://tickets.museudelapesca.org

L’Espai d’Art Ezequiel Torroella, a la Capella del Carme

L’Ajuntament de Palamós va iniciar l’any 2008 el desenvolupament del projecte de rehabilitació de la Capella del Carme, com espai artístic i patrimonial del municipi, inaugurat el mes de març de 2015.

La Capella del Carme i, entre altres, acull l’Espai d’Art Ezequiel Torroella on, més enllà de perpetuar la memòria del pintor exposant-hi temporalment les seves obres, vol ser motor per a la promoció de les arts i del patrimoni local, una tasca que aquest pintor palamosí sempre va dur a terme col·laborant amb la població i concretament a través del Cercle Artístic de Palamós.

Biennal d’Art

Dins les iniciatives vinculades a recordar la figura d’aquest pintor palamosí, cal destacar que l’any passat l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós va posar en marxa la primera edició de la Biennal d’Art Ezequiel Torroella, amb l’objectiu de fomentar la creació artística en l’àmbit de les arts visuals, donar impuls al treball de joves creadors i perpetuar la memòria del pintor palamosí Ezequiel Torroella, mort l’any 1998.

El Premi d’Art Ezequiel Torroella té el propòsit fonamental de promocionar el treball dels artistes joves, permetent-los de treballar en l’entorn de Palamós i de mostrar la seva obra en una exposició individual, així com la publicació d’un Catàleg.

El llegat de Torroella

El pintor Ezequiel Torroella i Mató (Palamós, 1921-1998) va centrar la seva obra en el paisatge, les marines, els racons de Palamós i de la Costa Brava.  La seva obra és de caràcter figuratiu i d’inspiració impressionista, molt atenta a la intensitat del color, els efectes atmosfèrics i els punts de vista naturalistes. L’any 2008 un conjunt important de la seva obra va ser donat a l’Ajuntament de Palamós i avui es troba exposat a la Capella del Carme. A través d’aquest fons  l’observador descobreix la màgia de jugar amb les formes, el color i la llum per crear atmosferes i recrear sensacions.

Considerat un dels pintors empordanesos més destacats de la seva generació, Ezequiel Torroella va aportar, amb la seva capacitat creativa el present estètic i vital d’un paisatge que, avui, constitueix a través de la seva obra un record del passat. Els seus olis plasmen, a més de retrats o natures mortes, el paisatgisme plenarista, especialment la temàtica de les marines.

Maria Forné Carreras (1924-2012), vídua d’Ezequiel Torroella, va fer donació al municipi de Palamós de 835 obres d’art del seu marit, entre olis, aquarel·les i dibuixos representatives de la producció pictòrica de l’artista palamosí. A banda la senyora Forné també va fer donació a la vila dels seus béns, mobles, immobles i de capital. Aquesta aportació generosa i altruista va ser agraïda atorgant a la senyora Forné la màxima distinció municipal, com a Filla Adoptiva de la Vila de Palamós, i destinant el llegat econòmic a fer possible la promoció i el foment de les arts plàstiques, especialment per als joves artistes i el gaudi per a tots els ciutadans d’un espai d’art i patrimoni.

Cal destacar que l’any 2001 l’Ajuntament de Palamós va concedir al pintor palamosí, a títol pòstum, l’Escut d’Or de la Vila, destacant la gran qualitat humana i artística del pintor, i agraint la seva tasca d’ambaixador de la vila de Palamós portada a terme a través dels seus quadres. Posteriorment, el Ple de l’Ajuntament de Palamós també va aprovar donar el nom del pintor a la plaça situada davant el Nou Estadi Municipal.

L’any 2003 va tenir lloc l’edició del llibre Ezequiel Torroella. Imatges d’un paradís possible, dedicat al reconegut pintor palamosí. Aquest llibre, fruit de la voluntat de la seva esposa, Maria Forné i que va comptar amb la col·laboració en la seva edició del Museu de la Pesca, té com a objectiu donar a conèixer al públic en general una bona part de l’obra del pintor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Patrimoni

Relacionades per entitat