La Colla Gegantera i de Grallers de Palamós participa en el primer concurs de balls de gegants a Catalunya

Diumenge 5 de juny, la Colla Gegantera i de Grallers de Palamós va participar en el primer concurs de balls de gegants a Catalunya, organitzat per l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya. L’acte es va realitzar a l’antiga fàbrica d’Estrella Damm, a Barcelona, reunint un total de deu colles geganteres d’arreu del país, i entre les quals es va proclamar guanyadora la Colla de Gegants i Nans de l’Arboç del Penedès amb un premi valorat en 450 euros.

La Colla Gegantera i de Grallers de Palamós, hi va participar amb el ball “Carta Poble” que l’entitat palamosina va estrenar durant el pregó de Festa Major de l’any passat.

Els gegants de Palamós representen el matrimoni format pel rei Pere II de Catalunya, dit el Gran, i la seva muller Constança de Sicília, recordant quan al segle XIII, el rei Pere de la Corona Catalanoaragonesa escull Palamós com a port reial gràcies a la seva privilegiada situació geogràfica. L’any 1279 el rei Pere dicta a Astruc Ravaia, batlle reial, un document que atorgava tota una sèrie de privilegis i franqueses a tots els que es volguessin establir a Palamós. Aquest document s’anomena la Carta Pobla i és el pergamí que porta a la mà el gegant que representa el rei Pere. L’original es conserva al Servei d’Arxiu Municipal de Palamós.

La Colla Gegantera i de Grallers de Palamós només representa aquest ball al municipi, però de manera excepcional i amb motiu d’aquest primer concurs de balls de gegants a Catalunya l’ha ballat fora.

El regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós, Francesc Subirats, va acompanyar la Colla Gegantera palamosina en aquest acte que ha permès potenciar la visibilitat i el prestigi d’aquells grups que a Catalunya treballen i difonen el ball de gegants i tot el seu entorn: conservació de figures, passos de balls, interpretació de la partitura, etc.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat