Ahir dilluns 15 d’abril, a la tarda, Palamós va rebre la visita de la consellera d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, acompanyada del director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela; i de la directora dels Serveis Territorials d’Agricultura a Girona, Elisabet Sánchez.
El programa de la visita es va centrar en el port pesquer del municipi, on la màxima representant de la conselleria d’Agricultura va voler conèixer de primera mà el projecte Palamós Peix.
L’alcalde de Palamós, Lluís Puig; i el patró major de la Confraria de Pescadors de la vila, Antoni Albalat, varen acompanyar la consellera en aquesta visita, iniciant el recorregut previst al Museu de la Pesca, on el director d’aquesta instal•lació cultural li va poder explicar els continguts, les activitats i els projectes que es treballen des del museu.
Pla estratègic Palamós Peix
Tot seguit la consellera es va reunir amb les tècniques de l’Ajuntament de Palamós i de la Confraria de Pescadors que coordinen i gestionen el projecte Palamós Peix, que s’impulsa des del municipi amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament local a través del peix desembarcat a la llotja de Palamós i en totes les seves dimensions.
Mitjançant el pla estratègic Palamós Peix es vol promoure la pesca i el consum sostenible dels recursos pesquers, fomentar el coneixement del producte entre la ciutadania, incrementar la competitivitat dels agents vinculats i enfortir la promoció del peix com a element diferenciador. El projecte Palamós Peix s’impulsa des de l’Ajuntament de Palamós-Museu de la Pesca i la Confraria de Pescadors palamosina.
Aquesta reunió es va complementar amb la que es va realitzar posteriorment a l’Espai del Peix, i que en aquest cas va comptar amb la participació de representants dels sectors econòmics, educatius, sanitaris i científics vinculats amb el projecte.
El Palamós Peix ja ha executat fins ara diverses propostes, com l’activitat formativa MasterPeix, adreçades als pescadors del municipi per tal que esdevinguin prescriptors de les espècies pesqueres locals i també ho siguin de la cuina tradicional marinera de la vila.
També s’ha treballat en la realització d’un estudi del perfil del consumidor i dels canals de venda del peix de Palamós i la potenciació de la marca de garantia Gamba de Palamós; la realització d’accions divulgatives amb els escolars de la vila; així com l’elaboració de nous materials per a l’envasament de la gamba de Palamós per a poder ser distribuïda en envasos personalitzats, que garanteixin la seva conservació, afavorint la inviolabilitat, identificació, traçabilitat i diferenciació durant el seu procés de comercialització.
Durant la visita d’ahir a Palamós, la consellera d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya també va poder visitar la llotja, la subhasta i el mercat del Peix.
El programa es va tancar amb una reunió a la seu de la Confraria de Pescadors de Palamós amb els membres del capítol d’aquesta entitat, representants del sector pesquer local.