La Coral el Progrés presenta el llibre dels seus 125 anys, i fa donació al municipi de la Creu Sant Jordi i dels penons històrics de l’entitat

La Sala Petita del Teatre La Gorga va acollir, divendres passat (1/03/24), la presentació del llibre que recull els 125 anys d’història de l’entitat cultural degana de Palamós, la Societat Coral El Progrés.

L’acte va comptar amb la presència dels integrants del cor palamosí, encapçalats per la seva presidenta, Maria Roviralta, així com de l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, i de la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig.

Es tracta de l’actualització del llibre que ja es va editar amb motiu del centenari de l’entitat, i que ara, la seva autora, Rosa Maria Medir, ha ampliat amb la incorporació de l’activitat del cor durant els darrers 25 anys. Medir va ser l’encarregada de presentar la nova edició i de recordar els fets més destacats d’aquesta llarga història del cor, vinculada a la cultura del municipi. L’edició del llibre “Societat Coral El Progrés, cent vint-i-cinc anys” ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Girona.

Posteriorment, la presidenta de la coral i l’alcalde de Palamós, varen dur a terme l’acte protocol·lari de signatura del conveni de donació al municipi dels dos penons històrics de l’entitat i de la preuada Creu Sant Jordi atorgada l’any passat al cor palamosí. Els penons daten, un de l’any 1898, donat per Norbert Espinet; i l’altre l’any 1954 en una donació de Grau Vincke.

Aquesta donació segueix la línia emprada l’any 2013 quan la Coral El Progrés va fer donació a l’ajuntament de la Batuta d’Honor del segle XIX, obsequi dels germans Sebastià i Josep Tauler en record de la vetllada del 28 d’agost de 1898.

També es va incloure la medalla que l’any 1998 va atorgar l’Ajuntament de Palamós a la coral amb motiu del centenari del cor; així com documents, antigues fotografies o bé els anuaris editats per l’entitat.

L’Ajuntament de Palamós assumeix, amb la signatura del conveni, el compromís de la custòdia de tots els elements patrimonials aportats al municipi mitjançant aquesta donació, garantint totes les condicions de conservació i preservació, i al mateix temps, que es puguin posar a disposició dels investigadors i del públic en general, fomentant el seu coneixement i la seva divulgació.

La Coral el Progrés

La Coral el Progrés és actualment la degana de les entitats culturals a Palamós, fundada l’any 1897.

Durant la seva llarga història ha estat dirigida per diferents músics de gran prestigi com els mestres: Josep Casanovas, Santiago Bañeras, Ramon Casas, Agustí Salvadó, Martí Camós, Amadeu Cuadrado, Lourdes Valls, Kevin Hepworth, Guillem Batllori o Clàudia Soler. Actualment, la direcció és a càrrec de Joaquim Piqué.

El cor està format per una trentena de cantaires. La Coral El Progrés ofereix repertori molt variat amb cançons tradicionals catalanes i d’altres països, sardanes i també cançons modernes o Gospel.

Aquesta entitat coral palamosina és membre de l’Agrupació Coral de les Comarques de Girona i participa en la roda de concerts de cant coral de la província de Girona.

 Creu Sant Jordi

El Govern de la Generalitat va atorgar, l’any passat, i amb motiu d’aquesta llarga trajectòria, la prestigiosa Creu Sant Jordi a la Societat Coral El Progrés, destacant el significatiu paper dins el món del cant coral que ha tingut i té el cor palamosí, així com l’espai de socialització i de creació de xarxes intergeneracionals que ha suposat l’activitat de la coral al llarg de tota la seva dilatada història, ja que és un dels principals actors de dinamització de l’activitat cultural del municipi a través de la música.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp