La Diputació presenta a Castell, l’estudi sobre l’estat de conservació de les platges de sorra del litoral gironí

La Diputació de Girona acaba d’enllestir una diagnosi sobre les platges de sorra del litoral de la demarcació. Es tracta d’un document que permet identificar-ne l’estat de conservació i proposar actuacions en la seva gestió amb la finalitat de mantenir-les, recuperar-les i rehabilitar-les correctament per adaptar-les als canvis futurs. El treball de camp, elaborat pel consultor ambiental Francesc-Xavier Roig, ha tingut en compte l’anàlisi de 25 platges d’11 municipis de l’Alt i el Baix Empordà.

L’estudi s’ha presentat aquest matí, en una roda de premsa, a la platja de Castell, com a referent de les platges del litoral gironí on s’han dut a terme accions i projectes que han permés la millora i conservació d’aquest destacat espai natural. La presentació ha comptat amb la presència de la diputada de Medi Ambient, Anna Barnadas, així com de la primera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Palamós i vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig, i el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós, Xavier Lloveras.

El medi litoral és un sistema complex i molt fràgil, que ara està fortament exposat a modificacions per la freqüència dels fenòmens meteorològics extrems fruit del canvi climàtic, així com per altres pertorbacions humanes. A banda del seu valor ecològic, la conservació dels ecosistemes dunars a través de solucions basades en la natura —i no en estructures rígides i artificials—és la millor opció i la més econòmica perquè aquests ecosistemes siguin més resistents i resilients als efectes negatius provocats pel canvi climàtic.

Aquest estudi facilita una bona base per tal de fer una gestió dels ecosistemes dunars, i s’emmarca en les accions que porta a terme el Servei de Medi Ambient en matèria de conservació del patrimoni natural a les comarques gironines. En aquest cas, s’hi han analitzat al detall platges de sorra d’onze municipis de Girona. Les conclusions també determinen tres aspectes comuns que s’han de tenir en compte en tots els sistemes dunars analitzats, com són la neteja mecanitzada, la cartelleria per indicar zones de pas i accessos, i els plans d’usos de platges.

Millora i consolidació de les dunes de la platja de Castell
L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós ja va executar, el novembre de l’any passat, el projecte per a la millora i consolidació de les dunes de la platja de Castell, un dels pocs àmbits litorals de la costa catalana que conserven tan bé l’estructura d’un espai natural compost per platja, duna i bosc.

Una vegada més l’Ajuntament de Palamós posava en valor aquesta destacada condició natural que té Castell, que es vol seguir millorant i protegint, seguint la línia d’actuació mediambiental que en els darrers anys ha permès realitzar també el projecte d’integració paisatgística i ordenació de l’ús públic d’aquest destacat paratge natural de Palamós, integrat en el PEIN Castell-Cap Roig i que inclou una de les platges més ben conservades de la Costa Brava.

Les actuacions que s’havien realitzat fins al moment en el sistema dunar de Castell no havien permès una recuperació suficientment adequada d’aquest àmbit, tenint en compte que durant les èpoques de més afluència de persones en aquesta platja, molts d’aquests usuaris no havien respectat la prohibició d’accedir als sistemes dunars. D’aquesta manera el ritme de protecció s’alenteix i les dunes no es regeneren suficientment.

Projecte de millora i consolidació de les dunes
Aquest nou projecte permet la restauració amb garanties d’aquest sistema dunar, com a motor de biodiversitat de l’àmbit, com a element de valor paisatgístic i com a eina natural per a la conservació i retenció de la sorra de la platja.

L’actuació ha consolidat i millorat els serveis ecosistèmics que aquesta comunitat natural dona a la platja, amb la retenció de sorres i estabilització de la platja, millorant la resiliència de la mateixa a fenòmens meteorològics intensos, fomentant la biodiversitat, i milloraran paisatgísticament l’àmbit.

Les tasques realitzades es varen concretar en el confinament de la zona de dunes, renovant la tanca perimetral realitzada amb pals i corda. També es varen instal•lar els sistemes anomenats “trampes de sorra”, que permeten sedimentar l’arena i retenir-la per tal que la platja mantingui sempre un bon nivell de sorra en tot el seu àmbit. El projecte també va permetre la ubicació de cartells informatius d’aquest àmbit, així com la retirada de la flora invasora que afectava aquests espais.

La Diputació de Girona va ser l’encarregada de la redacció d’aquest projecte mitjançant les subvencions per al desenvolupament d’actuacions de conservació del patrimoni natural en espais d’interès natural.

Els treballs de millora i consolidació de les dunes de la platja de Castell, varen tenir un cost aproximat de 25.000 euros, una part dels quals són aportats per la mateixa Diputació de Girona, i que complementa l’Ajuntament de Palamós.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp