La Fira Nadalenca de Palamós s’acomiada enguany després de 45 edicions

El diumenge 17 de desembre es durà a terme l’última de les edicions de la tradicional i popular Fira Nadalenca de Palamós, tancant d’aquesta manera una llarga història amb un total de 45 edicions dedicades a recaptar fons a benefici de les persones amb discapacitats psíquiques del Baix Empordà.

L’Associació Fira Nadalenca de Palamós, organitzadora d’aquesta iniciativa solidària, posa en valor tota la feina feta durant tots aquests anys, que ha permès impulsar desenes de projectes a la comarca que han estat liderats per diverses entitats vinculades a les persones discapacitades psíquiques, que en alguns casos la Fira ha ajudat a fundar i que a hores d’ara han consolidat la seva activitat.

Arribats a aquest punt l’Associació Fira Nadalenca de Palamós considera aconseguits els objectius que fa 47 anys (les edicions de 2020 i 2021 no es van realitzar per la pandèmia) es va proposar la fundadora de l’entitat Carme Maristany “Vita”, amb la col·laboració de l’Antoni Romero, impulsant una activitat solidària a Palamós vinculada a Nadal on recaptar fons econòmics per ajudar a crear serveis al Baix Empordà, fins al moment inexistents, dedicats al col·lectiu de discapacitats psíquics, i reclamant uns drets fonamentals per a aquestes persones que en aquell moment els mancaven.

Després de tots aquests anys la comarca compta amb diverses associacions i entitats que han possibilitat consolidar aspectes vitals dedicats a aquest col·lectiu, com els de l’educació, la inserció laboral, l’habitatge o el lleure, i malgrat que mai és suficient, actualment s’han estabilitzat uns serveis que progressivament anivellen els drets d’aquestes persones amb els de la resta de la societat.

La decisió de cloure la Fira ha estat altament meditada i es fa en un moment en què l’objectiu solidari de l’activitat s’ha aconseguit, i davant una realitat que reclama a la ciutadania posar el focus d’atenció en altres necessitats socials que actualment afecten amb més urgència altres col·lectius de persones al municipi, al país i al món.

L’acord pres per part de l’Associació Fira Nadalenca de Palamós s’ha traslladat a les entitats que treballen amb les persones discapacitades de la comarca, així com a les entitats, associacions, escoles i empreses col·laboradores amb l’organització de la Fira.

Durant tots aquests anys (1976-2022) la solidaritat dels palamosins i les palamosines, mitjançant l’activitat de la Fira Nadalenca, ha estat capaç de recollir un total de 391.345,87 euros, mitjançant els quals s’han fet possible, desenes de projectes, destacant l’impuls de l’escola d’educació especial Els Àngels, la constitució de la Fundació Vimar, l’adquisició de vehicles adaptats, la millora de pisos tutelats i residències; la creació de noves sales polivalents en centres de treball, la realització de programes d’atenció fisioterapèutica, logopeda, així com d’atenció psicològica i d’inserció laboral; el foment de les sessions d’estimulació sensorial mitjançant la teràpia amb animals, l’educació musical o la dansa; l’accés a les TIC, la creació de programes d’educació en el lleure, l’impuls de casals d’estiu o realització de l’activitat de discoteca com espai lúdic, entre altres.

45a edició de la Fira Nadalenca

La 45a i darrera edició de la Fira Nadalenca tindrà lloc el diumenge 17 de desembre, de les 10 a les 14 h del matí al carrer Major i la plaça de la Vila, on es posarà a la venda a preus molt populars diferents articles nadalencs elaborats pels alumnes de les escoles del municipi i membres de les entitats col·laboradores.

Durant la celebració d’aquesta activitat també es preveu realitzar el tradicional concert de nadales a càrrec dels alumnes de les escoles de primària i corals d’adults de la vila, així com el sorteig d’una vintena de peces d’art, entre obra pictòrica i fotogràfica, cedida desinteressadament per artistes del municipi i la comarca.

Com és habitual els més petits podran portar les seves cartes dels Reis Mags, al patge Reial, que les recollirà en el seu tron ubicat davant l’entrada de l’Ajuntament de Palamós; o bé gaudir de la visita d’en Fumera, el personatge nadalenc que amb set ulls i quatre orelles, vigila a tots els infants de Palamós.

“La Nit del Talent”

L’activitat solidària de la Fira tindrà continuïtat el mateix diumenge dia 17 però a les 18 h, i en aquest cas al Teatre La Gorga, on es durà a terme la 14a edició del festival d’arts escèniques “La nit del talent”, organitzat per l’entitat Els Cosinets, i on la recaptació obtinguda també té com a destí la Fira Nadalenca. Aquesta proposta escènica fa protagonistes a palamosins i palamosines, que damunt l’escenari demostren el seu talent, tant en el camp de la música, la dansa, el cant o la màgia. El preu de l’entrada per assistir a “La nit del talent” és de 10 €, i es pot adquirir anticipadament al web: lagorga.cat.

Destí solidari de la recaptació de Fira Nadalenca 2023

La recaptació íntegra de diners resultant de totes aquestes activitats, l’Associació Fira Nadalenca de Palamós i l’entitat Els Cosinets la destinaran enguany, i a parts iguals, a les cinc entitats sense ànim de lucre que actualment fomenten activitats i projectes per a les persones amb discapacitats psíquiques del Baix Empordà. Es tracta concretament de l’Ampa de l’escola ELS ÀNGELS, l’Associació AFATRAM, l’Associació POTS, l’Associació TRAMPOLÍ i la Fundació VIMAR.

Continuïtat de la tradició nadalenca al municipi

L’Ajuntament de Palamós ja ha previst donar relleu a la Fira Nadalenca un cop finalitzi enguany aquesta activitat, mantenint aquesta tradició nadalenca palamosina, i per això ja s’ha previst impulsar un mercat de Nadal que l’any vinent es posarà en marxa al municipi durant el mes de desembre, i on les entitats locals també prendran part.

L’entitat palamosina Associació Fira Nadalenca de Palamós i el grup local de teatre Els Cosinets, agraeixen la participació i col·laboració que sempre ha aportat tot el municipi a la Fira, en una generosa mostra de solidaritat que ha fet possible, durant aquestes 45 edicions, millorar la qualitat de vida de les persones discapacitades psíquiques del Baix Empordà.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Acció Social

Relacionades per entitat