La futura Ordenança de residus de Palamós inclourà un nou model de recollida, que passarà a ser porta a porta

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós ha obert un procés participatiu vinculat a la nova Ordenança de residus i neteja viària que s’ha d’elaborar per tal de posar-la plenament en vigència durant l’any vinent.

Per aquest motiu l’Ajuntament de Palamós vol conèixer de manera prèvia el parer de la ciutadania sobre la neteja i gestió de residus al municipi, com a element referent en la redacció de la norma resultant.

L’enquesta ciutadana es pot respondre fins al 15 de febrer i de manera telemàtica, mitjançant el portal web: participa.palamos.cat. En el seu qüestionari s’inclou un espai perquè la ciutadania pugui fer arribar les seves aportacions, així com un seguit de preguntes sobre la recollida selectiva de residus, el servei de neteja viària, la deixalleria, la neteja de platges, i de manera destacada, el nou model de recollida al municipi, que a finals de 2023 passarà a ser porta a porta.

Recollida de residus, porta a porta
A partir d’aquell moment aquest sistema s’implementarà al municipi de manera progressiva i per barris, basat en un model normatiu totalment nou que estarà recollit en la nova Ordenança.

La Comissió de Residus, formada per tots els grups polítics amb representació al consistori i per altres agents externs, com la síndica de Greuges, i representants d’entitats educatives, comercials i socials del municipi, ha consensuat aplicar aquest sistema d’acord amb el treball realitzat per aquest òrgan des de l’any 2019, on s’ha cercat una alternativa al model actual de gestió de recollida de residus, el qual no té present la política de prevenció d’aquests, ni el foment de l’economia circular tal com recullen les normatives europees vigents.

Per això s’han encarregat diversos estudis i projectes al respecte, els quals han donat el porta a porta, com el sistema de recollida de residus més adequat. Amb l’objectiu de poder desplegar al municipi aquest nou sistema de recollida de residus, l’Ajuntament de Palamós ha presentat el projecte a les línies d’ajut europees, Next Generation.

Amb la implementació d’aquest sistema Palamós vol augmentar significativament la taxa de recollida selectiva al municipi. A banda amb aquest nou model s’incorporarà, en la gestió dels seus residus, la individualització com a eix fonamental de la corresponsabilització de la ciutadania i de les activitats econòmiques, mantenint una traçabilitat en la gestió dels residus que permetrà una relació més àgil, flexible, i bidireccional.

Gràcies a aquesta individualització el sistema també permet establir el pagament de la taxa d’escombraries d’acord amb la generació de residus de cadascú.

La consulta a la ciutadania que s’ha iniciat ara, seguirà amb un altre procés participatiu que tindrà lloc durant el segon trimestre d’aquest any. En aquella ocasió el qüestionari estarà orientat a extreure conclusions de com són els hàbits i les expectatives dels ciutadans amb el servei de recollida d’escombraries, per poder ajustar el màxim possible les prestacions del futur contracte a les necessitats dels ciutadans de Palamós.

La posada en vigència de la nova Ordenança de residus i neteja viària, prevista per a principis de 2023, coincidirà amb l’inici d’un nou contracte d’aquest servei. A partir d’aquest moment l’empresa adjudicatària tindrà un termini de mig any, i de manera progressiva, per posar en marxa el servei tant de neteja com de recollida.

Per a Palamós, l’aplicació de la nova Ordenança, l’inici del nou contracte del servei i la inclusió del nou model de recollida porta a porta, ha de servir per continuar lluitant contra el canvi climàtic, complir amb els requeriments europeus i catalans en la gestió de residus, i millorar la imatge i la prestació d’aquest servei al municipi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat