La Xarxa de Comunicació Local ha enregistrat aquest matí (10/09/24) a Barcelona, un nou programa del seu espai gastronòmic televisiu “Qui cuina avui”, que s’emet per una trentena de televisions d’arreu de Catalunya, i que en aquesta ocasió ha fet protagonista el principal producte pesquer de la llotja palamosina, la reconeguda Gamba de Palamós.
Aquest espai, presentat per la periodista Clara Tena, ha tingut avui i com a xef convidat, el prestigiós cuiner català Carles Gaig (estrella Michelin), que acompanyat del reconegut actor i presentador José Corbacho, han fet una aproximació als referents gastronòmics i organolèptics de la Gamba de Palamós.
Per això s’han fet acompanyar de la gerent de la Confraria de Pescadors de Palamós i de l’Organització de Productors de la Pesca de Palamós, Cristina Mañas, que els ha donat a conèixer l’art de la pesca de la gamba, però també de les qualitats d’aquest reconegut producte pesquer palamosí, que es garanteixen mitjançant el Pla de Gestió de la Gamba o de la seva Marca de Garantia.
El programa ha passat pel mercat de la Boqueria, on s’ha fet l’aproximació a la gamba fresca, per passar posteriorment a la cuina on Carles Gaig ha elaborat el plat.
“Qui cuina avui” esdevé un programa mitjançant el qual es realça el producte gastronòmic del país, amb la participació de xefs referents de la cuina catalana i visitant els mercats per conèixer de prop els ingredients protagonistes del plat final. Televisió Costa Brava, el canal local d’emissió al Baix Empordà, emetrà aquest espai televisiu a partir de l’1 d’octubre, tots els dimarts a les 18 h.
La Marca de Garantia Gamba de Palamós
La Marca de Garantia Gamba de Palamós, impulsada per l’Ajuntament de Palamós i la Confraria de Pescadors del municipi, vetlla per la qualitat d’aquest producte, assegurant la seva correcta traçabilitat i protegint el recurs.
Les mesures recollides al reglament de la Marca de Garantia asseguren la màxima qualitat del producte en termes de sabor, aroma, aspecte i frescor al llarg de tota la cadena productiva i comercial. A la llotja de Palamós s’examina rigorosament cada partida de gamba desembarcada, abans d’atorgar-li l’etiqueta de producte certificat.
Actualment hi ha uns 100 establiments que ja s’han acreditat amb la Marca de Garantia Gamba de Palamós. Es tracta de peixateries, però també barques d’arrossegament del port palamosí, distribuïdors o restaurants, tant de la vila com també d’altres municipis que ja compten amb aquest distintiu, que es va crear l’any 2008 amb la finalitat de vetllar pel bon ús de la marca Gamba de Palamós.
Entre els establiments que ja són certificats s’inclouen restaurants del prestigi del Celler de Can Roca, de Girona; el Casamar, de Llafranc; el restaurant Bo.TiC, de Corçà; o bé el restaurant Eth Bistro, de Vielha, en aquest darrer cas, el primer establiment que obté aquest certificat de la demarcació de Lleida.
Per a poder aconseguir les certificacions que acredita amb la Marca de Garantia Gamba de Palamós als seus usuaris, les empreses certificades han passat les corresponents auditories, amb diversos controls i valoracions dels tècnics auditors els quals tenen en compte, entre altres, la qualitat en la manipulació, conservació, transport i presentació que fan del producte Gamba de Palamós aquests establiments.
La Comissió Reguladora de la marca Gamba de Palamós mitjançant el Comitè de Certificació procedeix a l’avaluació de les sol·licituds de la marca presentades i dels processos d’auditoria que es realitzaran posteriorment, ratificant finalment la concessió dels certificats i conseqüentment l’autorització per a la utilització de la marca.
Pla de Gestió de la Gamba
Els pescadors de Palamós treballen conjuntament amb el sector científic i amb l’administració per implementar mesures que assegurin el futur del recurs pesquer mitjançant una explotació responsable del mar.
Des de 2013, d’acord amb les directrius europees, s’aplica a Palamós un pla de gestió de la pesquera de gamba vermella, pioner a la Mediterrània occidental, mitjançant el qual es determinen uns objectius de sostenibilitat i unes especificacions per assolir-los que concreten què es pesca, com es pesca, qui ho pot fer, on i quan.