La Gorga acull l’homenatge al palamosí Josep Casas, vinculat a l’activitat cultural i associativa de la vila

Aquest dissabte 20 de gener, a les 18 h, el teatre La Gorga acollirà l’homenatge al palamosí i activista cultural Josep Casas Busquets, vinculat durant molts anys i fins a la seva mort, l’octubre de 2016, a la imatge, el dibuix, la literatura, les sardanes i la cultura en general del municipi.

La trajectòria de Josep Casas, recollida en un vídeo
L’acte, amb entrada gratuïta, es basarà principalment en la projecció d’un vídeo on es recorda bona part de la seva biografia i de les activitats culturals de la vila a les que Casas va estar vinculat. Aquest document va ser enregistrat durant l’any passat i compta amb guió i muntatge de Josep Sastre, i amb la col•laboració d’Antoni Romero, ambdós bons amics de Casas.

El documental recull imatges de la vida i les activitats de l’homenatjat, així com entrevistes a diverses persones del seu entorn relacionades amb el municipi, com els alcaldes Josep Ferrer, Jordi Pallí, Teresa Ferrés i Lluís Puig, que recorden la relació de Casas amb la vila.

També de les entitats a les quals va pertànyer, com els presidents de l’Agrupació Sardanista Costa Brava, Josep Cordomí; o del Cine Club Bahia, Josep Lois, els quals comenten en aquest vídeo la gran personalitat i el treball incansable de Josep Casas.

Precisament l’homenatge de dissabte és organitzat per membres d’aquestes entitats locals, concretament l’Agrupació Sardanista Costa Brava i el Cine Club Bahia.

Josep Casas Busquets, home polifacètic i autodidacte
El palamosí Josep Casas Busquest va morir el dia 28 d’octubre de 2016. Nat a Torroella de Montgrí el 2 de setembre de 1924, va traslladar-se a Palamós amb la seva família el 1955, per motius de feina.

Mecànic de professió, va obrir un taller de venda i reparació de bicicletes i motos a Sant Joan de Palamós. Amb motiu de la seva gran afició per la imatge també va exercir la professió d’operador de cinema en les sales de cine del municipi, i va coleccionar un gran número de programes i cartells de cinema de totes les èpoques.

Home polifacètic i autodidacte, va conrear les arts de la prosa i la poesia, el dibuix i la pintura, col•laborant durant anys amb la revista local Proa.

Gran aficionat a la filmació en super 8 mm, és autor del llibre Cinema a Palamós, 100 anys, així com de nombrosos reportatges de paisatges, costums i sardanes. Va escriure dos llibres més, Poemes a Palamós, il•lustrat a ploma per ell mateix, i Palamós i la sardana, amb motiu de la proclamació de Palamós com a Ciutat Pubilla de la Sardana l’any 1994.

Una altra de les seves grans passions va ser la sardana, i molt vinculat en aquest món va ser guardonat amb la Rosa d’Or, concedida per l’Agrupació Sardanista Floricel d’Anglès.

Estava en possessió del carnet número 1 de l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, de la qual va exercir el càrrec de secretari durant 20 anys. També va ser soci cofundador del Cine Club Bahia, del qual va ser nomenat Soci d’Honor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp