La Guàrdia Urbana de Barcelona agafa exemple del servei marítim de la Policia Local de Palamós

El regidor de l’Àrea de Seguretat i Mobilitat de l’Ajuntament de Palamós, Josep Coll, ha rebut aquest matí (18/06/12) a la seu de la comissaria de la Policia Local de Palamós, a l’intendent major de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Domènec Escarré.

El motiu de la visita d’aquest alt responsable de la policia barcelonina és el de poder conèixer de primera mà el servei marítim de la Policia Local de Palamós amb l’objectiu de poder incorporar el seu exemple al projecte de creació d’un servei similar per al litoral barceloní.

La seu de la Policia Local de Palamós ha estat el punt de reunió de les dues delegacions que han comptat també amb la participació del cap de la Policia Local de Palamós, l’inspector José L.Sancho; i de dos representants més de la Guàrdia Urbana de Barcelona, el cap d’Infraestructures i Logística l’intendent cap Albert Tubau; i el cap del Servei de Platges, el caporal José L. Campos.

EL SERVEI MARÍTIM DE LA POLICIA LOCAL DE PALAMÓS
Les principals funcions del servei marítim de la Policia Local de Palamós són les de la vigilància i control del Pla d’usos de platja, la seguretat ciutadana amb una vigilància molt efectiva des del mar sobre la platja, l’auxili i ajut en tasques de rescat de banyistes, i la col•laboració entre d’altres amb la Guàrdia Civil del Mar, Salvament Marítim, Creu Roja i les autoritats del Port de Palamós amb i la participació en els dispositius de seguretat del Pla de protecció de creuers turístics.

Tot i que la vigilància, seguretat i auxili litoral que realitza la Policia Local de Palamós es va iniciar l’any 2007, no va ser fins al 2010 amb l’adquisició de l’actual embarcació S’Alguer que el municipi va consolidar aquest servei, beneficiant un sector molt ampli: usuaris de les platges i cales del municipi, propietaris d’embarcacions, port, turisme, medi ambient, pescadors, Capitania Marítima, Creu Roja; dotant la Policia Local de Palamós d’una eina pròpia per donar aquest servei a mida de les necessitats i objectius del municipi.

CARACTERÍSTIQUES DE L’EMBARCACIÓ
Es tracta d’una embarcació semirígida de 7’5 metres d’eslora (Astec, VD-pro 750) dotada d’un modern equipament de seguretat i navegació d’acord amb les normes marítimes.

Aquest fora borda que inclou un motor de 150HP i que va ser batejat amb el nom de S’Alguer (una popular cala del litoral palamosí), incorpora un arc on s’ubica la instal•lació de llums i megafonia a més d’un tendal abatible de protecció solar. La dotació d’aquesta embarcació de la Policia Local és de dos agents.

UNA TASCA INICIADA EL 2007
La incorporació d’aquesta embarcació l’any 2010, amb un pressupost de 30 mil €, va ser el resultat de l’alt volum d’activitats i serveis que en l’àmbit marítim realitza la Policia Local de Palamós des de l’any 2007. Precisament aquell any la policia de Palamós inicia les tasques de vigilància conjunta amb l’Assemblea Local de Creu Roja, utilitzant les embarcacions d’aquesta institució.

Amb la mateixa dinàmica a partir de l’any 2008, aquest servei es va fer conjuntament i mitjançant acord, amb la Policia Local de Calonge amb la seva embarcació i amb una dotació de personal compartit pels dos ajuntaments. Els resultats han estat òptims en tots els sentits amb 207 serveis realitzats, i només a l’estiu, l’any 2008, i 301 durant l’estiu de 2009.

La col•laboració amb la Policia Local de Calonge, municipi amb el qual es comparteix badia, ha seguit en els darrers anys, tot i que a partir de 2010 s’ha utilitzat l’embarcació que disposa la Policia Local de Palamós. L’any 2010 el nombre de servies realitzats a l’estiu va ser 436 i l’any passat de 412.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp