La lliçó inaugural de la Càtedra d’Estudis Marítims és dedicada enguany a la construcció naval baix-medieval

El pròxim dissabte 12 de novembre, a les 7 del vespre, el Museu de la Pesca acollirà la lliçó inaugural del curs acadèmic 2016-2017 de la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona–Ajuntament de Palamós) amb la conferència “La construcció naval a la Catalunya baix-medieval”, a càrrec del Dr. Marcel Pujol, professor de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Aquesta conferència se centrarà en la construcció naval a la Corona d’Aragó durant el període baix-medieval (XIII-XVI). A partir de l’arqueologia, la iconografia i la documentació d’arxiu, es fa una evolució dels processos constructius i les tipologies de les naus, les seves característiques principals, funcions i innovacions tècniques. Alhora s’aborda l’aspecte humà dels professionals de la construcció d’embarcacions: mestres d’aixa, calafats i altres operaris especialitzats.

Tot plegat permetrà als assistents a aquest acte obtenir una visió d’un dels rams més dinàmics de l’economia catalana medieval, crucial per entendre l’expansió catalano-aragonesa per la Mediterrània.

16 anys de la Càtedra d’Estudis Marítims
Enguany la Càtedra d’Estudis Marítims enceta el seu setzè any des que el 2000 es va crear a Palamós com una extensió de la Universitat de Girona al territori per fomentar i divulgar la recerca.

En les conferències inaugurals han participat científics de disciplines molt variades, tot constatant l’interès de la Càtedra per abordar la realitat del litoral des de diferents perspectives: biologia, ecologia, tecnologia, economia, geografia, història, filologia o gastronomia.

Aquesta tasca científica va ser reconeguda el 2012 amb la “Gamba d’Or” atorgada per l’Associació de Restaurants de la Badia El Plat Blau, i la distinció de Confrare d’Honor atorgada el 2013 per la Confraria de Pescadors de Palamós al director de la Càtedra, Joan Lluís Alegret.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat