El Museu de la Pesca, amb el suport de la Càtedra d’Estudis Marítims (Universitat de Girona–Ajuntament de Palamós) organitza demà divendres 13 de febrer a les 19 h, i a la seu d’aquest equipament (moll pesquer s/n), la darrera de les sessions de l’actual temporada 2014-2015 de l’activitat Imatges que fan parlar, que té com a objectiu poder augmentar la quantitat i qualitat de la informació recollida en l’ampli fons fotogràfic del museu.
“Barcos i mariners a port”
En aquesta ocasió la sessió se centrarà a parlar de fotografies que recullen imatges de l’activitat portuària de Palamós, seleccionant més de cinquanta instantànies que fan evidents els canvis que ha sofert el port de Palamós des de principis del segle XX fins als anys 70.
El gruix de les imatges seleccionades pertanyen al fons que el palamosí Lluís Collell i Balot (1920 – 1974) va realitzar i va aplegar al llarg de la seva vida, deixant així una constància gràfica del trànsit portuari a la vila, amb fotografies de gran valor documental.
Temporada 2014-2015
La sessió de demà divendres tancarà la temporada 2014-2015 de l’activitat Imatges que fan parlar, inclòs en el programa Memòria Viva del Museu de la Pesca, del qual també en formen part les propostes Converses de Taverna i Mestres dels fogons (Espai del Peix), i que està dirigit a retornar en forma d’activitat oberta al públic tota la feina duta a terme en el camp de la recerca, recuperació i preservació del patrimoni immaterial relacionat amb la gent de mar.
L’actual temporada de Imatges que fan parlar es va iniciar el mes de desembre amb el tema “Menjar de diari, menjar de festa”, i que va seguir el passat mes de gener aportant imatges relacionades amb “La vida a les barraques del litoral”.
“Imatges que fan parlar”
Mitjançant l’activitat “Imatges que fan parlar” iniciada el 2009, s’ha permès visionar més de 1.500 fotografies relacionades amb el municipi de Palamós i, principalment amb la seva activitat pesquera, marinera i portuària, i que el públic participant ha ajudat a documentar aportant informació fruit dels records que els evoquen.
La informació es vehicula mitjançant els records de molts palamosins i palamosines que van ser testimonis dels fets o de les diverses èpoques que recullen aquestes fotografies. Aquesta participació ciutadana permet entre altres, definir i concretar l’acte, les persones o els paisatges que mostren les imatges que formen aquest fons.
El Museu de la Pesca aconsegueix amb aquesta proposta apropar i descobrir tota aquella informació oral del passat immediat de la vila que no ha estat escrita ni quantificada enlloc, activant una proposta que possibilita també que la memòria individual de la gent no es perdi.