La Via Blava de Palamós connecta les platges de La Fosca i Castell

Palamós ha estrenat enguany el tram de Via Blava que connecta les platges de La Fosca i Castell.

Es tracta d’un canal abalisat que l’Ajuntament de Palamós ha instal•lat en el tram litoral que surt des de la zona de bany de Sant Esteve de La Fosca, passa per sota el Castell de Sant Esteve de Mar (Punta de Sant Esteve), arriba fins a la zona de La negra de Sant Esteve i d’allà connecta amb l’abalisament que delimita les zones de bany de cala S’alguer i de la platja de Castell.

Aquesta nova via està formada per un seguit de boies separades entre elles, situades a una distància (en aquest tram) d’uns 50 metres de la costa, mitjançant la qual s’ofereix als nedadors i nedadores la possibilitat de practicar la natació de manera segura en un entorn immillorable gràcies a l’entorn natural, els paisatges i l’extraordinària biodiversitat submarina.

L’accés a aquest canal és lliure i es poden fer les distàncies que cadascú desitgi, recomanant que aquestes siguin ajustades a les capacitats de cada persona, que es comprovi l’estat de la mar, que es nedi acompanyat i s’utilitzi boia de senyalització.

Des de la plataforma esportiva, Centre Trail Palamós Empordà-Costa Brava, que gestiona l’Àrea municipal d’Esports, es proposen tres distàncies per a fer nedant aprofitant aquest canal, i que van des dels mil metres als tres mil cinc-cents i que es recullen al web: www.palamosesportiu.cat/centre-trail-palamos-emporda-costa-brava.

En aquesta pàgina es poden consultar les característiques de cada recorregut (tipus de fons, temperatura de l’aigua, vents predominats,..) així com les recomanacions indispensables per a realitzar una nedada segura.

Preservació dels fons marins
Un estiu més l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós ha tornat a instal•lar zones de fondeig controlat al litoral del municipi, amb la ubicació d’una quarantena de boies ecològiques, repartides entre les cales de S’Alguer i de Sanià, que situen el seu ancoratge al fons marí sobre roca o fons tous, lliures dels hàbitats de l’herbei de fanerògames marines, com la Posidònia oceànica.

Amb la instal•lació d’aquest tipus d’ancoratge s’evita que les embarcacions hagin de fondejar mitjançant les seves àncores que en moltes ocasions acaben arrossegant pel fons i per tant, malmeten la Posidònia i la vida marina que s’hi genera.

Aquest sistema permet doncs que els vaixells puguin amarrar amb seguretat, directament a la boia de superfície, amb l’ús lliure i gratuït d’embarcacions de fins a 8 metres d’eslora i per un període màxim de tres hores/dia.

La creació d’aquestes zones de fondeig vol fer compatible la conservació dels alguers amb l’ús turístic que les embarcacions d’esbarjo realitzen en aquest sector del litoral palamosí i es complementa amb l’abalisament a l’aigua, com és el cas de la Via Blava, que defineix les zones destinades al bany de les platges i les cales, i per tant que en prohibeix l’accés d’embarcacions.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp