L’Ajuntament de Palamós aconsella com actuar davant el període de nidificació dels gavians

El gavià argentat de potes grogues (Larus michahellis) és una espècie pròpia de la zona costanera, molt freqüent en ports i poblacions litorals catalanes. Durant la segona quinzena de març els gavians solen fer la posta i els polls neixen al cap de 26 o 28 dies.

Els teulats, terrasses i balcons esdevenen pels gavians llocs idonis per a la cria, on no troben cap molèstia per a fer el niu convertint-se en illes ideals per a la posta i cria dels seus polls.

És precisament en aquesta època quan aquesta espècie pot comportar més molèsties als veïns, que veuen invadida la seva terrassa amb les restes del niu així com les constants defecacions d’aquestes aus. Una situació que fins i tot pot suposar perill per a les persones ja que en aquest període el comportament dels gavians sol ser agressiu.

Tríptics informatius
Davant d’aquesta situació l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós ha editat uns tríptics informatius on s’especifiquen les principals mesures que es recomanen per als veïns que detectin la presència sovintejada de gavians a la seva propietat.

Aquest fulletó recomana entre d’altres: revisar els terrats, les terrasses i els balcons dels immobles per tal de localitzar i obstaculitzar els llocs favorables per a la nidificació dels gavians i evitar així que puguin fer niu.

En el cas que ja hagin fet el niu, cal treure els ous i netejar el lloc on l’han fet per tal de fer fora els adults. És important de fer-ho abans que neixin el polls ja que aleshores es tornen molt més agressius i el problema s’allargarà fins que finalitzi l’època de cria.

Per tal de facilitar aquesta feina als veïns que detectin aquest problema en el seu immoble, l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós (telèfon: 972 27 72 00) també facilita als veïns que vulguin retirar els nius de gavians de les seves propietats, els contactes de les empreses especialitzades que realitzen aquest tipus de servei.

Falcons i àligues per foragitar els gavians
Coincidint amb aquesta època de cria i d’alta afluència de gavians al municipi, l’Ajuntament de Palamós també ha posat en funcionament un programa per aconseguir foragitar els gavians d’espais públics on provoquen problemes amb els vianants o usuaris d’aquest espai o bé que ho embruten amb les seves defecacions.

D’aquesta manera i, mitjançant una empresa especialitzada, des de la setmana passada s’està actuant en espais públics, com és el cas de patis d’escoles o places, on mitjançant l’actuació continuada de vols de falcons i àligues s’aconsegueix foragitar els gavians d’aquests espais. Aquestes actuacions es repetiran durant tot aquest mes i fins a finals del procés de posta dels gavians.

El gavià argentat
Els trets més característics del gavià argentat de potes grogues (Larus michahellis) són la mida mitjana, el color gris (d’aquí el seu nom) de la part superior de les ales i un to blanc a la resta del cos. Una altra característica física molt identificativa és el bec groc amb una taca vermella a la part inferior.

Es tracta d’una espècie oportunista, adaptada en principi a aconseguir l’aliment en el mar, però que ha après a aprofitar molts altres recursos alimentaris com són els peixos no comercials que llencen les barques de pesca, els cucs i insectes que aixequen els tractors quan llauren els conreus i també la matèria orgànica dels abocadors.

Aquest factor ha fet que, a diferència de moltes espècies animals, que en l’actualitat es troben en regressió, el gavià argentat de potes grogues sigui una de les poques aus que està en expansió donada la gran quantitat d’aliment que pot aconseguir. Actualment fins i tot es troben en llocs allunyats de la línia costanera on fa uns anys era impensable trobar aquesta espècie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat