L’Ajuntament de Palamós agraeix a la família De Toca haver promogut l’adquisició del Pont de Ferro, en el 55è aniversari del seu trasllat a la vila

Avui dia 14 de març es commemora el 55è aniversari de l’inici del trasllat de Girona a Palamós de l’emblemàtic Pont de Ferro, amb un trajecte que es va allargar durant dos dies, després de fer parada a Llagostera.

Coincidint amb aquesta efemèride l’Ajuntament de Palamós ha organitzat un acte de recepció a la família De Toca, en agraïment a la iniciativa que van tenir, Josep Maria de Toca i la seva esposa, Mariana de Ciurana, de promoure i adquirir d’aquest pont que, ubicat damunt la riera Aubi, permet una còmoda connexió a peu entre les zones del Pla de Nau i el Mas Gorgoll.

L’acte s’ha iniciat amb una recepció a l’Ajuntament i una posterior visita al pont, encapçalada per l’alcalde i amb la presència dels fills i familiars del matrimoni De Toca i de Ciurana, als quals l’Ajuntament els ha volgut agrair també la seva implicació i col•laboració cedint al Servei d’Arxiu Municipal diversa documentació relacionada amb el pont, així com una cinquantena de fotografies que recullen el seu trasllat i posterior muntatge.

El Pont de Ferro, 140 anys d’història
El pont va ser construït l’any 1878 per la companyia de Gustave Eiffel, enginyer francès, autor entre d’altres, de la famosa torre de París que porta el seu nom. En un dels extrems del pont hi ha una placa amb la inscripció: “G. Eiffel & Cie. Constructeurs. À levallois près Paris”.

La seva construcció va ser encarregada per la ciutat de Girona a l’enginyer Eiffel, juntament amb altres 7 ponts metàl•lics, amb motiu de l’arribada a la capital gironina de la línia del tren, i originàriament es va col•locar sobre el riu Güell, franquejant l’accés a Girona davant de la Devesa.

L’any 1963, va ser desmuntat d’aquest emplaçament amb motiu de l’ampliació del pas de la zona on es trobava. Pocs anys després, un grup de veïns del paratge Balitrà, presidits pels palamosins Sr. Josep Maria de Toca i la seva muller Sra. Mariana de Ciurana com a promotors, adquiriren el pont per 25.000 ptes, davant la necessitat de disposar d’un pas segur arran de la creixent densitat d’edificacions a la zona i la impossibilitat de creuar la riera els dies de pluges intenses.

El 1963, el pont va ser transportat a Palamós sense desmuntar i cinc anys més tard, el 1968, es va instal•lar al seu emplaçament actual, segons projecte elaborat per l’enginyer de camins Sr. Agustí Palau Baquero.

Aquest emblemàtic pont es va inaugurar solemnement el dia 24 de juny de 1969, coincidint amb la diada de Sant Joan i Festa Major de Palamós, amb presència d’autoritats i veïns.

Recuperar la seva imatge original i realçar-la
Durant el darrer trimestre de l’any passat l’Ajuntament de Palamós va realitzar tasques de conservació i millora del Pont de Ferro, mitjançant les quals es va permetre restaurar i dignificar un element arquitectònic inclòs en el Pla especial de protecció del patrimoni de Palamós pel seu valor històric i cultural.

Es tracta d’un pont d’estructura d’acer laminat, reblonada, de 18,42 x 6,58 m.
Les tasques han permès recuperar la imatge d’aquest tipus de ponts, extraient tot l’òxid de la seva estructura, amb doll de sorra, i revestint-la amb capes de protecció de base i pintura d’acabat de color vermellós-marró, tal com era en el seu origen, l’any 1878 quan va ser construït.

També es va realitzar un nou paviment de formigó per a millorar el pas dels vianants i s’extraient elements del contorn que entorpien la seva visió exterior (pilones, senyals,…), eliminant també la canya de la riera en la seva part més pròxima.

Per tal de dotar d’enllumenat de senyalització i ornamental, es van col•locar 20 punts de llums, integrats en el paviment. El cost d’aquest projecte ha estat de 36.500 €, dels quals 11.000 € han estat aportats mitjançant subvenció per part de la Diputació de Girona.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp