L’Ajuntament de Palamós fa una crida a la ciutadania del municipi a manifestar-se en contra de l’aprovació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, que la setmana vinent tenen previst realitzar el Senat i del Congrés de l’Estat.
Amb aquest objectiu l’Ajuntament de Palamós se suma al municipalisme català i demà dijous 12 de desembre, convocarà a partir de les 12 h del migdia i davant la Casa de la Vila (c/ Major, 56), una concentració en contra d’aquest Projecte de Llei que previsiblement serà implacable vers la visió que té Catalunya de com a de ser l’administració local.
L’Ajuntament de Palamós considera que aquesta iniciativa legislativa esdevé una autèntica involució del règim local, que pot tenir conseqüències socials en forma de majors desigualtats i un deteriorament de serveis que podria afectar directament els ciutadans i l’ocupació pública.
Avantprojecte de Llei (ARSAL)
El text de l’Avantprojecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (ARSAL), contempla mesures que afecten greument l’autonomia local i que atempten contra l’equilibri territorial. Aquesta és doncs una proposta que nega als municipis l’autonomia política i suficiència financera irrenunciables per a un municipalisme de qualitat i democràtic.
El municipi és l’estructura bàsica de l’organització territorial, primària, propera i indispensable per tal de donar serveis als seus habitants, tal com defineix el mateix Estatut d’Autonomia de Catalunya en el seu article 84. Els municipis són una peça bàsica pel desenvolupament socioeconòmic del país, per la qualitat de vida del ciutadans i per la cohesió social i territorial, i han estat un motor de la transformació de Catalunya, gràcies a l’esforç conjunt dels seus consistoris.
La voluntat de treure competències al món local, de traspassar competències dels ajuntaments a les diputacions, allunyant el centre de decisió política i prestació del servei del ciutadà, expressa els objectius de recentralització, control i limitació de l’autonomia local que vol executar el Govern de l’Estat.
Des del municipalisme català s’aposta per un model de competències i serveis públics de proximitat i de qualitat, prestats per uns treballadors públics i eficients, ciutadans al servei de ciutadans i amb una forma voluntat de servei i compromís.
Per tot això i com a objectiu de la concentració de demà els ajuntaments de Catalunya volen exigir respecte institucional i capacitat per prioritzar polítiques i serveis municipals. Qualsevol reforma de l’Administració Local s’ha de fer amb un consens ampli, lleialtat institucional i sense estigmatitzacions fàcils.
En aquest sentit s’exigirà al Govern central que respecti la competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya sobre l’organització territorial i el règim local, aprovada en l’Estatut d’Autonomia, i explícitament la no invasió competencial recentralitzadora, reclamant la retirada i no aprovació del Projecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local.