A finals del passat mes d’abril i coincidint en l’època de cria del gavià argentat, l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós va iniciar una campanya per a la reducció de la presència d’aquestes aus, molt prolífiques a la vila, tant de l’àmbit públic, com de teulats, terrasses i balcons de propietats privades.
Un cop passat aquest període i les actuacions realitzades la valoració és molt positiva reduint de manera molt destacada la presència de gavians en espais com patis d’escoles, places públiques o a la mateixa platja; i havent retirat uns 150 nius de les teulades i terrasses.
El programa d’aquesta campanya ha inclòs l’edició de tríptics informatius on s’especificaven les principals mesures a realitzar per aquells veïns que detectessin la presència de gavians a la seva propietat. Aquest fulletó recomanava entre d’altres: revisar els terrats, les terrasses i els balcons dels immobles per tal de localitzar i obstaculitzar els llocs favorables per a la nidificació dels gavians i evitar així la construcció del niu.
En el cas que ja hagessin fet el niu, s’indicava la necessitat de treure els ous i netejar el lloc on l’havien fet per tal de fer fora els adults. Per tal de facilitar aquesta feina als veïns que detectessin aquest problema en el seu immoble, l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós facilitava els contactes de les empreses especialitzades en retirar aquests nius.
FALCONS I ÀLIGUES PER FORAGITAR ELS GAVIANS
A banda d’aquestes mesures l’Ajuntament de Palamós també va activar durant tot el procés de posta dels gavians, l’actuació continuada de vols de falcons i àligues per tal d’aconseguir foragitar els gavians d’aquests espais. D’aquesta manera i, mitjançant una empresa especialitzada, diversos dies a la setmana s’ha estat actuant en espais públics, com és el cas de patis d’escoles o places.
El resultat ha estat molt positiu destacant l’elevada disminució d’aquestes aus en aquests indrets, i fins i tot a la platja Gran, on era molt freqüent veure gavians principalment a darrera hora de la tarda.
EL GAVIÀ ARGENTAT
El gavià argentat de potes grogues (Larus michahellis) és una espècie pròpia de la zona costanera, molt freqüent en ports i poblacions litorals catalanes. Els teulats, terrasses i balcons esdevenen pels gavians llocs idonis per a la cria, on no troben cap molèstia per a fer el niu convertint-se en illes ideals per a la posta i cria dels seus polls.
És precisament en aquesta època quan aquesta espècie pot comportar més molèsties als veïns, que veuen invadida la seva terrassa amb les restes del niu així com les constants defecacions d’aquestes aus. Una situació que fins i tot pot suposar perill per a les persones ja que en aquest període el comportament dels gavians sol ser agressiu.
Es tracta d’una espècie oportunista, adaptada en principi a aconseguir l’aliment en el mar, però que ha après a aprofitar molts altres recursos alimentaris com són els peixos no comercials que llencen les barques de pesca, els cucs i insectes que aixequen els tractors quan llauren els conreus i també la matèria orgànica dels abocadors.
Aquest factor ha fet que, a diferència de moltes espècies animals, que en l’actualitat es troben en regressió, el gavià argentat de potes grogues sigui una de les poques aus que està en expansió donada la gran quantitat d’aliment que pot aconseguir. Actualment fins i tot es troben en llocs allunyats de la línia costanera on fa uns anys era impensable trobar aquesta espècie.