L’Ajuntament de Palamós homenatja l’equip OceanCats amb motiu d’haver aconseguit la proesa de travessar l’oceà Atlàntic a rem i guanyar la Talisker Whisky Atlantic Challenge

Divendres passat (24/02/23) l’Ajuntament de Palamós va organitzar l’acte de reconeixement a l’equip OceanCats, que té seu al municipi, amb motiu de l’èxit de la seva participació en la prestigiosa prova nàutica internacional, Talisker Whisky Atlantic Challenge, aconseguint travessar a rem l’oceà Atlàntic i guanyant aquesta exigent competició.

L’acte va tenir lloc a la Sala Noble de la Casa de la Vila, i va comptar amb la presència de representants de la corporació municipal, encapçalats per l’alcalde, així com de familiars i amics dels integrants de l’equip.

En representació dels OceanCats es va comptar amb la participació de Sergi Franch i Martí Ramírez, ja que els dos membres restants, Quim Planells i Juamba Romero, no varen poder assistir-hi per compromisos laborals i familiars. Aquest acte ja estava previst realitzar-lo a finals del mes passat, però OceanCats va demanar posposar-lo per permetre que els integrants de l’equip es poguessin recuperar plenament de l’esforç i el desgast que suposa un repte com aquest.

Durant l’acte de divendres passat, Sergi Franch i Martí Ramírez varen signar el Llibre d’Honor de l’Ajuntament de Palamós, i varen rebre com obsequi, la làmina emmarcada que reprodueix l’emblemàtic mural “La república dels pescadors – La barca de Catalunya”, una obra que presideix la Sala Noble de l’Ajuntament, i que l’any 1935 el seu autor, el reconegut pintor Josep M. Sert, va donar al municipi.

El passat 13 de gener l’equip OceanCats va aconseguir completar i guanyar la Talisker Whisky Atlantic Challenge, la travessa a rem de l’oceà Atlàntic, superant tots els reptes que suposa una prova tan exigent com aquesta i després de 31 dies de competició. Es tracta d’un recorregut de 5.000 quilòmetres (2.700 milles nàutiques), la distància que separa l’illa de l’Antigua del port de San Sebastián de la Gomera (Canàries), d’on va sortir aquesta prova nàutica. A banda d’aconseguir el repte majúscul de travessar l’Atlàntic a rem, els OceanCats es va convertir en el primer equip espanyol que guanya aquesta exigent prova.

L’equip de rem OceanCats està format per quatre integrants, Sergi Franch, Quim Planells, Juamba Romero, i el palamosí Martí Ramírez. L’embarcació que van utilitzar per aconseguir fer la travessa i finalment guanyar-la, és la Jasmine II, amb una eslora d’uns set metres i una mànega de dos, dotada amb cabina a proa i a popa on s’ubiquen els habitacles de la tripulació i la instrumentació electrònica de l’embarcació, amb GPS o ràdio, que reben el subministrament d’energia mitjançant plaques solars.

El repte esportiu que va assolir l’equip OceanCats conclou un projecte iniciat fa quatre anys, quan aquesta entitat esportiva amb seu a Palamós, va començar a treballar per recollir el finançament necessari per fer-lo possible, alhora que fomentava a conscienciació ciutadana sobre la problemàtica que pateixen els mars i oceans per l’excés de productes d’origen plàstic.

Per la consecució d’aquest objectiu l’equip va realitzar xerrades divulgatives en escoles, així com reptes esportius “extrems”, com el de batre el rècord mundial de rem en banc fix en 24 hores, aconseguit per aquest equip durant la realització del festival marítim Palamós Terra de Mar 2021.

A banda també les travessies a rem de llarga distància com la que va unir Palamós amb el municipi agermanat de l’Ametlla de Mar, o bé els que va unir Tossa de Mar amb l’illa de Mallorca, o l’Escala i el Cap de Creus.

Durant aquestes navegacions l’equip palamosí va dur a terme mostrejos científics de microplàstics, que posteriorment van ser analitzats per tal de determinar-ne la forma, color i abundància d’aquests elements contaminants en aquest àmbit del litoral català, amb la finalitat de poder posar solució al problema en origen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat