L’Ajuntament de Palamós i la Fundació Irla presenten el llibre “Francesc Dalmau. De Normandia a Palamós” que recull la destacada biografia de l’exalcalde palamosí

El proper diumenge dia 17 de gener, a les 11.30 h, el teatre La Gorga acollirà l’acte de presentació del llibre “Francesc Dalmau. De Normandia a Palamós” dedicat a recollir la destacada vida d’aquest il•lustre palamosí, Fill Adoptiu de la Vila, que va morir el mes de desembre de 2003. Aquesta biografia ha estat escrita per l’historiador Francesc Marco Palau i és editada per la Fundació Josep Irla amb la col•laboració de l’Ajuntament de Palamós.

La presentació d’aquest treball comptarà amb la participació del president d’ERC Oriol Junqueras i del catedràtic de la UdG Joaquim Nadal, que glossaran la figura de Dalmau; a banda del mateix autor, Francesc Marco Palau, el president de la Fundació Josep Irla, Josep Huguet; i l’alcalde de Palamós, Lluís Puig.

L’acte és obert a tothom que hi vulgui assistir però durant aquesta setmana cal recollir l’entrada, totalment gratuïta, a les oficines de l’Àrea de Cultura, o bé el mateix diumenge a partir de les 10.30 h a les taquilles de La Gorga.

El llibre recull la vida de Francesc Dalmau i Norat (Girona, 1915 – Palamós, 2003), metge de professió, diputat al Parlament de Catalunya durant la primera legislatura (1980-1984) i alcalde del municipi de l’any 1983 al 1985.

A banda de la seva trajectòria professional i política el llibre recorda la seva experiència com a testimoni directe de la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, patint combats, empresonaments, fugides espectaculars i enginyoses de camps de concentració i el terrible exili. Un dels capítols més destacats d’aquesta biografia és precisament la seva participació a la Segona Guerra Mundial, amb el desembarcament a Normandia.

El treball que ara es presenta, permet apropar al lector a una vida plena d’experiències personals, on es destaca el seu exemple ininterromput de fidelitat als ideals de llibertat, democràcia i catalanitat, i el caràcter humanista i conciliador de la seva personalitat, reflexionant sobre els temps i la societat que l’envolta.

L’autor d’aquesta biografia és l’historiador Francesc Marco Palau (Tarragona, 1989). Llicenciat en Història per la Universitat Rovira i Virgili i màster en Història de Catalunya a la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és doctorand en Història comparada, política i social a la UAB. Columnista de premsa i opinador en diversos mitjans de comunicació, ha publicat articles acadèmics i de divulgació en referència a les tipologies culturals i polítiques del catalanisme, així com d’art contemporani català. Entre els seus llibres destaca “Josep Rahola. Una veu catalanista d’esquerres al Senat” (2014).

L’edició del seu darrer llibre, “Francesc Dalmau. De Normandia a Palamós”, s’ha fet realitat durant l’any del centenari del naixement de Dalmau (2015), amb una edició que preveu un total de 1500 exemplars, que es lliuraran de manera totalment gratuïta.

Reconeixement local a Francesc Dalmau
L’any 1956, Francesc Dalmau, gironí de naixement, es casa amb Rosa Maria i Oriol i s’instal•la a Palamós on viurà la resta de la seva vida i on exercirà la professió de metge de família, dedicant-se als seus pacients amb un tracte personal, amatent i humanista, que el va destacar com a persona i com a professional. Francesc Dalmau sempre va tenir la porta de casa seva i la del seu consultori mèdic obertes a tot hora i per a tothom.

Amb motiu d’aquesta tragetòria personal i professional, i el seu vincle amb el municipi, el 30 de març de 2001 l’Ajuntament de Palamós va nomenar Francesc Dalmau com a Fill Adoptiu de la Vila, màxima distinció que juntament amb la de Fill Predilecte, pot atorgar la vila.

Posteriorment l’any 2005 i a títol pòstum Palamós va dedicar-li la placeta ubicada entre el parc de l’Arbreda i el carrer de Cervantes. Aquest homentage de Palamós a la persona de Dalmau segueix ara amb la participació de l’Ajuntament palamosí en l’edició d’aquest llibre.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat