L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós ha iniciat aquest mes de març diverses actuacions preventives per a minimitzar la presència de la processionària del pi en espais naturals i parcs públics del municipi, on s’ha detectat la presència d’aquesta eruga.
Les tasques són a càrrec d’una empresa especialitzada que ha estat contractada per a l’execució d’aquestes feines, que també compten amb la participació d’operaris de la Brigada Municipal.
Retirada de les bosses i ubicació de trampes
L’actuació se centra en la retirada de les bosses que aquests animals construeixen a la copa dels arbres, fins on els operaris accedeixen amb sistemes mecànics, utilitzant posteriorment una perxa per extreure-les.
En els casos on no és possible arribar fins a les branques més altes de l’arbre, s’instal·len trampes que encerclen els troncs dels pins on hi ha aquests nius de processionària. Aquest sistema actua quan les erugues baixen dels arbres cap a terra, quedant atrapades dins la bossa que té aquesta trampa, facilitant posteriorment la seva recollida i eliminació.
Aquesta campanya té lloc principalment en diversos espais públics del municipi com són, la Pineda d’en Gori, el parc del Molí de Vent o el de Cap Gros. En tots els espais on s’actua se senyalitza amb cartells informatius que adverteixen de la presència de la processionària.
Amb aquesta actuació es vol reduir l’impacte d’aquesta eruga en les pinedes públiques del municipi, evitant que aquesta espècie es continuï reproduint i proliferant.
Cal advertir que els pèls d’aquesta eruga poden provocar molèsties, irritacions o bé reaccions al·lèrgiques, tant a les persones com als animals que hi entrin en contacte.
En el cas de les mascotes, cal tenir cura i vigilar quan se les passeja per zones de pinedes durant aquest període, per a protegir-les de possibles afectacions, ja que aquests pèls els poden produir inflamacions a les parpelles o el nas, i si l’animal se’ls menja, podria arribar a patir inflamacions a la boca.
La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un insecte lepidòpter (una papallona) fàcil d’identificar perquè fa bosses de fils sedosos a les branques dels pins, o bé perquè se’n pot detectar la seva presència per les processons d’erugues que es mouen per terra i que li atorga el nom.
Durant l’hivern, les erugues formen bosses a les branques dels pins i acostumen a sortir durant la nit per alimentar-se de les fulles. Generalment, la processionària baixa de l’arbre durant els mesos de febrer i març. Un cop a terra, les erugues busquen llocs on enterrar-se per formar els capolls que els permetran convertir-se en papallones.