Ahir dijous 20 de juny, a les 19 h, va tenir lloc a la Sala Noble de l’Ajuntament de Palamós el solemne acte de lliurament dels Escuts de Solapa de la Vila en la modalitat d’or, als palamosins Rosalia Font Johera, Anna M. Kammüller, Josep Colomer Trias i Josep Gabarró Navarro, que van esdevenir pioners i pioneres a nivell local en les seves activitats professionals vinculades al turisme.
La corporació municipal i el poble de Palamós varen voler agrair, amb el lliurament d’aquesta important distinció, la tasca que aquests representants del sector turístic local havien realitzat durant tota la seva vida professional en benefici del turisme a la vila, i de la projecció de Palamós. La proposta d’atorgament d’aquest destacat guardó va ser aprovada per unanimitat del consistori palamosí en en la sessió plenària celebrada el passat dimarts 11 de juny.
L’acte d’ahir, presidit per l’alcaldessa de Palamós, M. Teresa Ferrés acompanyada dels regidors i regidores de la corporació municipal, va comptar amb la presència de bona part de la família dels homenatjats així com de representants d’entitats turístiques i comercials de la comarca.
Rosalia Font Johera
La Rosalia Font Johera va néixer el 10 maig de 1921, a Verges. L’any 1938 la senyora Font arriba a Palamós a treballar a la casa de la família Vincke on fa de minyona. En aquella època va conèixer el seu marit amb el que es casa l’any 1941.
Posteriorment la Rosalia Font i el seu marit deixen les seves respectives feines fins al moment per iniciar un petit negoci posant una parada de verdura, i esdevenint els primers al municipi d’anar a buscar fruita i verdura a Mercabarna. La població de Palamós i el Turisme creixien i no n’hi havia prou amb la fruita i verdura dels horts propers.
No és fins al juliol de 1971 que la família Gispert Font inaugura l’Hotel Àncora a la zona La Fosca de Palamós. L’hotel Àncora va començar la seva construcció com a residència de vacances i bar, però la Rosalia Font va insistir a la família per fer un restaurant, doncs preveia que els clients també hi voldrien fer un bon àpat durant les vacances. La senyora Font ha estat al capdavant de la cuina de l’Hotel Àncora des d’ençà, al principi com a cap de cuina i els darrers anys supervisant la feina dels cuiners.
Josep Colomer Trias i Anna M. Kammüller
L’any 1906 Maria Trias i Joan (1892) amb 16 anys queda orfe i es fa càrrec del negoci familiar La Fonda que amb els anys transformarà en l’Hotel Restaurant Trias, hotel de referència com a pioner en l’incipient desenvolupament turístic palamosí.
Tot i ser llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona, l’any 1952 Josep Colomer, fill de Maria Trias, es farà càrrec del negoci a partir de 1957. L’Hotel Trias es transforma es modernitza i s’internacionalitza a mans de Josep Colomer i la seva esposa Anna Maria Kammüller alemanya de naixement i segueix essent un establiment de referència.
La tranquil•litat, la cura dels detalls, el tracte personalitzat, l’acreditada cuina, bona cuina empordanesa clàssica de mar i muntanya. El do de gents, la discreció respectant l’anonimat fins a la protecció, el caràcter acollidor els fa amfitrions de personalitats rellevants. Per l’Hotel Trias al llarg dels anys hi ha desfilat destacades personalitats de la cultura catalana i internacional: artistes, polítics, escriptors, pintors… per posar alguns exemples citarem del món del cinema: Madeleine Carroll, Ava Gardner i David Niven. Del món literari: Josep Pla, Robert Ruark, Truman Capote, Vergés, Néstor Luján, Simone Ortega. De la Reialesa: el príncep Mdivani, Humberto de Saboia, la princesa Lee Raziwill cunyada de J. F. Kennedy. Artistes: Josep M. Sert, Músics: Victòria del los Ángeles, Montserrat Caballé, Frederic Mompou Polítics: Ventura Gassol, Josep Tarradelles Jordi Pujol.
Josep Colomer també va ser membre i fundador del Centre d’Iniciatives i turisme de Palamós, de la Federació Provincial d’Hostaleria, de l’Associació d’Hostaleria de la Costa Brava Centre, de la Cambra Oficial de Comerç, Turisme i Indústria de Palamós. Així mateix ha destacat com a impulsor de l’Escola d’hostaleria de Girona que ha apostat per la formació i per la professionalització del sector
La seva tasca remarcable ha contribuït a augmentar la qualitat del turisme de la Costa Brava, mèrits que han estat reconeguts amb la Medalla Turística de Catalunya o la Medalla President Macià
Josep Gabarró i Navarro
Josep Gabarró i Navarro “Pepe del Savoy” va néixer el 1927 a La Guardia Lada, comarca de la Segarra. Va ser el 1959 que decidí instal•lar-se amb la família a Palamós.
L’any 1959 Josep Gabarró va adquirir el bar del Teatre Carmen al carrer Dídac Garrell que el 1951 Miquel Alsina havia batejat com a Savoy i ja hi havia fet unes primeres reformes a la façana i a la zona exterior per construir-hi una terrassa on es farien balls amb música de gramola. Josep Gabarró, amb gran visió va fer una gran remodelació del local i va cobrir la zona del pati. Es va començar de popularitzar com a discoteca i night club.
A partir de 1961 va començar a organitzar espectacles a la sala. En el Night Club Savoy s’hi podia escoltar bon rock els anys seixanta. Poc a poc es va anar fent un nom, reconegut sobretot per les actuacions en directe de personatges famosos: Xavier Cugat, la Xunga, Antonio Gades, Antonio Amaya, Concha Velasco, grups de flamenc, orquestres…
També en una època Josep Gabarró va portar un estiu espectacles a La Arboleda. A La Arboleda hi van actuar artistes de la talla de Julio Iglesias, Antonio Machin, el Duo Dinámico, Joan Manuel Serrat, Antonio Molina,…
L’animació nocturna a la vila era coneguda arreu, probablement el millor moment, era l’època de l’anomenat Boom Turístic a la Costa Brava. L’any 1965 la Vila de Palamós obté el Premi Nacional de Turisme.
L’èxit del Savoy, com a pioner en l’àmbit de la diversió i l’espectacle, va portar a la creació o transformació d’altres locals nocturns per la zona. En aquesta línia trobem, entre d’altres: Los Almendros a Palafrugell, Las Vegas a Sant Feliu de Guíxols, el Marinada a Palamós mateix o el Flamingo a Platja d’Aro.
Ja entrats els anys setanta el Savoy va continuar oferint els seus serveis com a sala de ball i espectacles fins que es va enderrocar el Teatre Carmen l’any 1979. La part destinada a discoteca, boite o dancing i a servei de bar es va mantenir fins l’any 1987 quan el canvi de modes i tendències portava el jovent cap a Platja d’Aro.