L’Ajuntament de Palamós renova la placa commemorativa del referèndum de Castell

Aquesta setmana s’ha dut a terme la instal·lació, a la platja de Castell, de la placa commemorativa del 1r aniversari del referèndum popular realitzat l’any 1994 a Palamós i mitjançant el qual es va evitar la urbanització d’aquest destacat espai natural del municipi.

Es tracta de la substitució de la placa que hi havia fins ara i que amb el pas del temps s’havia anat deteriorant. Aquest element s’ubica al sud de la platja de Castell, al talús de pedra natural que hi ha al costat de les escales que connecten Castell amb el camí de ronda que condueix fins a S’Alguer. La nova placa és idèntica a la substituïda, dividida en dues peces, elaborada en acer corten i amb el text escrit amb làser.

Amb aquesta renovació es vol continuar perpetuant l’homenatge a totes les persones que varen aportar el seu gra de sorra en la lluita social que va permetre conservar l’espai natural de Castell.

El referèndum de Castell, va tenir lloc el 12 de juny de 1994, on la majoria de palamosins/es, prop d’un 70% va decidir, amb el seu vot, que aquest emblemàtic paratge del municipi s’havia de protegir, i que calia requalificar aquest espai natural com a zona no urbanitzable.

Per arribar aquí es va destacar la feina realitzada per una part de la societat palamosina integrada en l’entitat proteccionista “Salvem Castell”, que des d’un primer moment va impulsar un moviment cívic amb l’objectiu de lluitar per a la preservació de l’espai natural de Castell.

La placa que s’ubica a la platja reprodueix un fragment del text d’un dels treballs escolars que van participar en el 4t concurs de redacció organitzat per l’Associació de Veïns de Sant Joan i que en aquella ocasió va tenir Castell com a protagonista.

“Agafo vol amb un impuls ràpid i fort, contemplo per última vegada aquest paratge i aquest mar que ja no podré veure mai més, ja que el volen urbanitzar, no sé per què. Serà perquè mai no l’han vist des d’aquí dalt,…ho recordaré com aquesta última vegada…meravellós.

Una cosa m’està rodolant,…una petita llàgrima, una petita espurna del verd i el blau d’aquest Salvem Castell”.

Projecte de restauració, integració i ordenació de Castell
L’any 2018 l’Ajuntament de Palamós va executar un acurat projecte de restauració, integració paisatgística i ordenació del paratge de Castell, basat principalment a poder maximitzar l’experiència que puguin tenir els usuaris en un entorn tan privilegiat com aquest, potenciant el patrimoni paisatgístic, natural i cultural d’aquest espai, i minimitzant l’impacte sobre el medi que provoca l’elevada freqüentació de visitants.

Aquest projecte va permetre reubicar l’aparcament en una nova àrea, que es va situar en l’espai de la plana més proper a la carretera d’accés a Castell, i lluny de les visuals d’accés a la platja, fet que va permetre una molt millor integració en el paisatge.

Les obres també van incloure la construcció d’un camí de nova formació, de sauló, que uneix aquest aparcament i la platja, exclusiu per a vianants i bicicletes, en el qual s’hi va plantar vegetació autòctona pròpia d’aquests sistemes.

El projecte de restauració, integració i ordenació de Castell també va permetre la millora de la zona d’acollida i d’accés a la platja, així com les obres de canalització d’aigua a tot aquest àmbit.

En els darrers anys també s’ha dut a terme la millora de les dunes de la platja i la renaturalització del paratge, que han permès la regeneració d’aquests elements naturals i la millora de l’entorn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp