L’antropòleg Joan Lluís Alegret serà nomenat Ambaixador de la Gamba de Palamós 2024

Dissabte vinent, 8 de juny, es durà a terme la 9a edició de la Fira de la Gamba de Palamós, que tindrà lloc a l’esplanada de la llotja del port pesquer del municipi, de les 12 a les 22 h. La festa dedicada a aquest destacat producte pesquer local inclourà, com és tradicional, el lliurament del guardó d’Ambaixador/a de la Gamba de Palamós, que aquest any 2024 s’atorgarà a l’antropòleg Joan Lluís Alegret, que ha estat professor de les universitats: Autònoma de Barcelona, la Centreamericana de Managua, i professor titular d’antropologia en el departament d’Història en la Universitat de Girona, on va ser promotor de la Càtedra d’Estudis Marítims, que va dirigir fins a la seva jubilació l’any 2022.

El Dr. Joan Lluís Alegret ha estat assessor del sector pesquer català i en particular de la Confraria de Pescadors de Palamós, com a científic de les ciències socials i com a director de la Càtedra d’Estudis Marítims.

En aquest sentit, es destaca la seva participació en la creació del Pla de Gestió de Gamba de Palamós, del qual ha estat membre permanent de la comissió de seguiment. Ha estat assessor també en la definició i creació de la Marca de Garantia Gamba de Palamós, i des de la Càtedra va impulsar la celebració de les Jornades tècniques sobre la gamba rosada, amb la col·laboració de l’Institut de Ciències del Mar, per donar a conèixer al sector i la societat, la recerca científica més avançada sobre aquest crustaci.

Joan Lluís Alegret s’afegeix d’aquesta manera a la llista de les persones que han estat reconegudes, fins ara, amb el distintiu d’Ambaixador/a de la Gamba de Palamós, com és el cas dels germans Roca, del Celler de Can Roca; Nandu Jubany, del restaurant Can Jubany; Quim Casellas, de l’Hotel Casamar; Albert Sastregener, del Bo.Tic; el cuiner i divulgador Pep Nogué, la cuinera Carme Picas, del restaurant El Ginjoler-L’Hort del Rector; el jove cuiner Guillem Serrat, guanyador de l’edició 2022 del programa televisiu MasterChef Júnior, o el xef i gourmet palamosí Antoni Izquierdo.

El lliurament del guardó d’Ambaixador de la Gamba de Palamós 2024 tindrà lloc a partir de les 11:30 h, a l’Espai del Peix. Durant aquest acte també es farà entrega dels nous certificats a les empreses que enguany se sumen a la Marca de Garantia d’aquest destacat producte pesquer local. Es tracta concretament dels establiments: guingueta El Refugi, restaurant la Fàbrica del Gel, Sagaró Sushi i l’Organització de Productors Pesquers de Palamós (OPP).

Marca de Garantia Gamba de Palamós

Actualment, ja se supera el centenar d’empreses que estan acreditades amb la Marca de Garantia Gamba de Palamós. Es tracta de barques d’arrossegament del port palamosí, peixaters, distribuïdors i restaurants de la vila i també d’altres municipis que ja compten amb aquest distintiu, que es va crear l’any 2008 amb l’objectiu de vetllar pel bon ús de la marca Gamba de Palamós, la qualitat d’aquest producte, la seva promoció, divulgació i prestigi.

La Marca de Garantia Gamba de Palamós permet assegurar que el producte arriba al consumidor amb el màxim nivell de qualitat, és per això que per a aconseguir aquestes certificacions, els restaurants i empreses certificades han hagut de passar prèviament les corresponents auditories, amb diversos controls i valoracions dels tècnics auditors, els quals tenen en compte, entre altres, la qualitat en la manipulació, conservació, transport i presentació que fan del producte Gamba de Palamós en els seus establiments.

Fira de la Gamba de Palamós’24

Durant la Fira de la Gamba de Palamós (de les 12 a les 22 h), es podran fer degustacions de gamba a la planxa i de plats elaborats amb aquest destacat referent gastronòmic local, com és el cas de les mandonguilles i croquetes amb Gamba de Palamós, els peus de porc amb Gamba de Palamós, el suquet de Gamba de Palamós, la “fideuà” i l’arròs de Gamba de Palamós, pèsols amb Gamba de Palamós, ensaladilla amb Gamba de Palamós o la blanqueta de pollastre a baixa temperatura amb Gamba de Palamós.

Una de les propostes que s’inclouen en la Fira és la possibilitat de degustar el gelat de gamba vermella de Palamós o la crep de Gamba de Palamós.

El programa també inclou visites guiades a les barques d’arrossegament de la flota pesquera local, que es duran a terme a les 13, 17 i 19h; i visites a la subhasta del peix, ubicada a l’edifici de la llotja, que en aquest cas seran a les 13:30, 16 i 20h. A banda cal destacar les tres sessions de showcookings que es programaran durant la tarda (17, 18 i 19h) a l’Espai del Peix, amb la participació dels xefs, Quim Casellas, Tomàs Brull, Toni Izquierdo i Narcís Oliu.

Totes les visites programades durant la jornada a les barques, la subhasta, així com les activitats a l’Espai del Peix, seran gratuïtes.

La Fira de la Gamba de Palamós comptarà amb amenització musical en directe, que a partir de les 20:30 h es durà a terme a l’escenari de la llotja.

L’organització de la Fira de la Gamba de Palamós és a càrrec de l’Ajuntament de Palamós, la Confraria de Pescadors de Palamós i la Fundació Promediterrània, i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, del Fons Europeu Marítim i de la Pesca, de Ports de la Generalitat, de la Diputació de Girona, de l’Organització de Productors Pesquers (OPP), i el patrocini d’Estrella Damm i Perelada.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat