L’Àrea de Medi Ambient torna a ubicar les seves dependències a l’edifici municipal de l’Arbreda, després de les obres de reparació d’una biga

Aquest matí (26/09/17) l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós ha tornat a obrir de nou al públic les seves dependències ubicades en el primer pis de l’antic parvulari de la República, l’edifici municipal situat davant el parc de l’Arbreda (c/ de Mn. Jacint Verdaguer, 12) i en el qual també si troba emplaçada, en la seva planta baixa, l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania.

El mes de novembre de l’any passat es va detectar una fissura en una de les bigues de fusta que subjecta el sostre d’aquest edifici. La valoració realitzada pels Serveis Tècnics municipals va determinar que calia una intervenció àmplia que garantís la seguretat de l’estructura de la coberta, per la qual cosa es va encarregar un projecte de rehabilitació i millora que s’ha executat durant aquest any.

Els treballs realitzats s’han basat en el reforç de l’estructura de les encavallades, ubicant quatre noves bigues, dues a cada costat de les encavallades. Aquest projecte ha tingut un cost global de 20.700 euros.

Durant el període d’obres l’Àrea de Medi Ambient s’ha reubicat de manera provisional a les dependències municipals de les galeries Carme, on ha pogut realitzar el seu servei administratiu i atendre el públic. Les obres realitzades no han interferit en aquest cas la planta baixa de l’edifici de l’Arbreda, i per tant el servei de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania s’ha seguit realitzant amb normalitat en aquest equipament.

El parvulari de la República
L’edifici de l’antiga biblioteca (que compta amb planta baixa i primer pis), és un equipament del municipi construït entre els anys 1936 i 1937 amb la finalitat que fos destinat a parvulari.

Es tracta dels pocs edificis del municipi construïts en època de la Segona República que encara es conserven, per la qual cosa es troba inclòs en el catàleg del Pla especial de protecció del patrimoni de Palamós.

El projecte d’obres d’aquest edifici es va encarregar a l’aparellador palamosí Joan Reig Albosa, que va plantejar un edifici de planta baixa i pis amb un esquema funcional. El desembre de 1936 ja s’havia començat la construcció del nou parvulari, adjudicat al Servei Socialitzat del Ram de la Construcció de Palamós.

Les obres van costar més de 53.000 pessetes, van acabar l’octubre de 1937 i pel desembre el centre ja va entrar en servei. Malauradament va estar obert pocs mesos en resultar afectat per la intensificació dels bombardejos durant el 1938.

Aquest edifici, bastit en plena Guerra Civil, és una mostra de l’esforç de les institucions d’aquella època per a l’escolarització dels infants. En aquest procés, l’Ajuntament es va comprometre en una reforma educativa sense precedents, i va finançar totalment el projecte malgrat la falta de mitjans.

Després de la Guerra Civil i fins a l’establiment de la democràcia, va ser la seu de diverses entitats falangistes i de la Organización Juvenil Española.

De 1991 al 2007, l’edifici va acollir les dependències de la biblioteca municipal Lluís Barceló i Bou i, abans de tenir l’actual funció com a seu de les dues àrees municipals que ara l’ocupen, va ser l’oficina de gestió del projecte de rehabilitació integral “Palamós millora”.

Àrea de Medi Ambient, carrer de Mossèn Jacint Verdaguer, 12.
Telèfon 972 27 72 00. Horari d’atenció al públic: de dilluns a divendres de 9 a 14 hores. Concertació de recollida de trastos vells: 972 31 39 39. mediambient@palamos.cat

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat