L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Palamós consolida la seva activitat amb l’objectiu de seguir creixent amb més integrants

L’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Palamós ja ha complert el mig any d’activitat d’ençà l’inici dels primers serveis d’aquesta entitat, que varen tenir lloc el juny de l’any passat, coincidint amb la Festa Major de Palamós.

Durant aquest període de temps els 11 voluntaris d’aquesta entitat ja han participat en desenes d’activitats, principalment amb la realització de preventius vinculats a activitats esportives, culturals i festives del municipi, com la Festa Major de Palamós, i també la de Sant Joan. S’ha col•laborat a la marxa Mar i Muntanya, al juny; la Festa del Pedal el mes de setembre, la Marxa dels Traginers el passat mes de novembre, o donant suport a la Cavalcada de Reis aquest gener.

El període d’estiu és on s’ha dut a terme més activitat, potenciant el control i vigilància de les platges i les zones litorals del municipi, així com dels espais naturals i de bosc, assegurant en aquest cas, el tancament de l’accés motoritzat als espais forestals com a mesura de prevenció d’incendis.

Durant l’any també s’han activat diversos serveis de suport a la logística de vacunació a la ciutadania, que amb motiu de la pandèmia s’han realitzat a l’espai polivalent de la Nau dels 50 metres.

Participacions en situacions d’emergència
L’activitat també es comptabilitza amb participacions en situacions d’emergència, com va ser el cas de la col•laboració dels voluntaris de Protecció Civil amb els cossos d’emergències en petits incendis que varen tenir lloc al municipi durant el passat estiu; en el rescat d’un grup d’excursionistes que en un episodi de forts aiguats del setembre van quedar aïllats; així com al novembre, coincidint amb un temporal de forts vents, on Protecció Civil va ajudar a obrir alguns camins del municipi que havien quedat afectats per la caiguda d’arbres.

Ampliar el nombre de voluntaris/es i d’equipament
Actualment l’Associació de Protecció Civil de Palamós està integrada per 11 voluntaris, però vol seguir creixent, i per això fa una crida a les persones del municipi que puguin estar interessades, a inscriure’s al curs especialitzat que realitza l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Aquest és un curs totalment gratuït, amb modalitat semipresencial de 70 hores (50h en línia / 20h presencials) que tindrà lloc del 14 de març al 16 de juliol. Els requisits per a la inscripció és que les persones interessades tinguin més de 18 anys i pertanyin a una associació de voluntaris de protecció civil. El termini d’inscripcions finalitzarà el 21 de febrer.

Els voluntaris de l’Associació de Protecció Civil de Palamós compten amb tot l’equipament necessari per a realitzar les seves funcions i actualment l’entitat disposa d’un vehicle també equipat per a fer-hi front.

En aquest sentit, cal destacar que l’Àrea municipal de Seguretat, Mobilitat i Protecció Civil de l’Ajuntament de Palamós, ha adquirit recentment més equipament per aquesta entitat, com és el cas d’una àmplia carpa, per a l’atenció i informació, que permetrà fer front a futures actuacions; informatives, preventives i d’emergències. També s’incorpora un grup electrogen i focus per als serveis nocturns.

El treball dels voluntaris de Protecció Civil
Les principals funcions del cos de Protecció Civil de Palamós són les de vetllar per la seguretat ciutadana en els plans d’emergència que s’apliquin, en els esdeveniments que tenen lloc al municipi, així com prevenir riscos i actuar en situacions d’emergència.

La base del seu treball és la de participar amb els seus voluntaris, i de manera coordinada amb altres cossos de seguretat, en diversos esdeveniments del municipi que tenen lloc durant l’any i que mouen molta gent, vetllant per la seguretat ciutadana de les persones que hi participen i del públic assistent. També s’inclouen les actuacions en emergències com ara temporals, nevades, inundacions o incendis forestals, donant suport a bombers, policia o serveis sanitaris.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp