L’Associació Som Carnaval organitzarà l’edició de l’any vinent de la festa del Rei carnestoltes a Palamós

L’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós ha comunicat oficialment a les dues úniques entitats participants del concurs públic d’organització del Carnaval de Palamós 2017, el resultat d’aquest procés de selecció que finalment ha determinat l’Associació Som Carnaval com a guanyadora, i per tant, responsable de l’organització de l’edició 2017 del carnaval palamosí.

Aquesta opció s’ha imposat per 67 punts de diferència al de l’Associació Carnaval de Palamós, l’altra entitat local que ha participat en aquest concurs i que ha estat històricament responsable de l’organització del carnaval palamosí, concretament des de l’any 1987, tot i que ja ho havien fet els tres anys anteriors però com a Comissió del Carnaval.

El procés de selecció de les dues opcions ha estat valorat per una comissió tècnica d’acord amb els criteris de la convocatòria, que entre altres determinaven que s’havien d’incloure obligatòriament dins el programa les activitats tradicionals del carnaval palamosí com el sopar popular de presentació, el carnaval infantil o dels “botiguers”, la gran Rua, l’exhibició de comparses o l’enterrament de la sardina.

A banda s’obria la possibilitat de presentar altres activitats o propostes inèdites i es valorava la incorporació i participació d’entitats locals en la realització d’aquestes. El concurs també destacava la confecció dels suports publicitaris que s’utilitzaran per difondre el programa d’activitats com el cartell, el programa de mà o la revista.

Un cop puntuades les dues propostes i després de valorar les diverses al•legacions que s’han presentat amb posterioritat, el resultat definitiu del concurs ha determinat l’Associació Som Carnaval com a responsable de l’organització del carnaval palamosí de 2017, amb 329 punts, mentre que la presentada per l’Associació Carnaval de Palamós n’ha obtingut 262.

Després de tancar definitivament aquest procés l’Ajuntament de Palamós adjudicarà a l’Associació Som Carnaval una subvenció de 27.000 mil euros del pressupost municipal de l’any que ve per a fer front a les despeses d’organització de la festa del carnestoltes.

Aquesta aportació econòmica es farà efectiva a partir de gener de l’any vinent, coincidint amb l’inici de vigència del pressupost, i se sumarà a la resta de recursos materials i tècnics amb els quals el municipi contribueix a la realització de la festa del carnestoltes.

El procés del concurs públic d’organització del Carnaval
El passat 5 d’abril la colla del carnaval Show Boys va sol•licitar de manera oficial a l’Ajuntament la possibilitat de realitzar un concurs públic mitjançant el qual es pogués valorar propostes alternatives a l’organització del carnaval a Palamós.

Davant aquesta petició l’Àrea municipal de Cultura i Patrimoni va intentar posar d’acord les dues opcions que es postulaven en l’organització, motivant-los per a poder fer un treball conjunt, sumant esforços, treball i propostes amb l’objectiu de poder millorar la festa del Rei carnestoltes del municipi amb l’aportació de tots.

L’Ajuntament també va organitzar una reunió amb les colles del carnaval de Palamós per tal de conèixer el seu parer i valorar de manera conjunta aquesta proposta. Malgrat els intents no va ser possible arribar a un acord entre aquestes dues entitats i, per tant, l’única possibilitat que permetia l’equanimitat ha estat la realització del concurs públic. L’Ajuntament va aprovar la seva convocatòria el mes de juliol, marcant el dia 5 de setembre com a data de termini de presentació de propostes.

El carnaval de Palamós, un dels pioners de la Costa Brava
Els actes del Carnaval de Palamós 2017 s’iniciaran el dia 18 de febrer celebrant la seva la 35a edició de l’època més moderna, un dels carnavals pioners de la Costa Brava que ja tenia història abans del seu període més modern. Precisament abans de l’esclat de la Guerra Civil el Carnaval de Palamós era una de les festes més participades. La Guerra, amb la crisi econòmica i les prohibicions trenca la tradició.

Durant els anys posteriors des dels locals de la vila es portaren a terme diversos intents que anaren substituint la celebració. A partir de 1963, amb el tancament del darrer casino, els balls es varen anar perdent i s’hagué d’esperar vint anys per tornar a recuperar la tradició.

El salt en el temps va arribar l’any 1983 on un grup de persones membres de Ràdio Estudiantil de Palamós, l’actual Ràdio Palamós (ACAR), organitza el primer ball popular de Carnaval modern que té lloc, de llavors ençà, el primer dissabte després del dijous gras. També aquest any es recupera el concurs-exhibició de comparses i disfresses.

L’any 1984 s’inicia la Rua, i al principi amb un recorregut curt pel centre de la vila, el 1986 però, la rua ja traça el seu recorregut actual que surt des de Sant Joan i arriba a la Planassa. Cal destacar també que l’any 1984 a proposta del centre d’Iniciatives i Turisme de Palamós es crea la primera Comissió Organitzadora del Carnaval de Palamós.

L’antic Cinema Conchs fou el marc del ball únicament els dos primers anys. Molt aviat queda petit i obsolet i es decideix llogar un gran envelat que se situa a la platja Gran, fins que l’any 2011 la nau polivalent dels 50 metres es converteix amb la seu actual de les activitats del Carnaval i amb el Palau del Carnestoltes.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat