Palamós va tancar dimecres passat la segona edició de les jornades de formació MasterPeix, amb el tradicional lliurament de diplomes, en aquest cas a les 11 persones inscrites. Es tracta doncs d’un nou èxit de participació d’aquesta activitat que l’any passat es va encetar i que en aquella ocasió va ser enfocada exclusivament a la formació de pescadors del municipi.
Priorització en la participació de les dones
Aquesta segona edició ha prioritzat la participació de les dones, amb relació o no amb el sector pesquer. Aquesta iniciativa ha comptat amb la col•laboració de l’Associació Dones de Palamós, i un total de 7 dones del municipi s’han inscrit compartint la formació amb 4 pescadors de la vila.
La segona edició de les jornades MasterPeix es va iniciar el passat mes de maig, amb activitat formativa que s’ha dut a terme, principalment, els dilluns de les 18 a les 21 h, a l’Espai del Peix, a Palamós. Durant aquests mesos s’han realitzat, amb la participació d’especialistes, prop de 40 hores lectives, on els participants han treballat aspectes com la gastronomia, la manipulació d’aliments, la nutrició o la comunicació, sempre vinculat al producte pesquer.
Es tracta d’un curs gratuït, subvencionat pel Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP) gràcies al finançament del Fons Europeu Marítim de la Pesca de la Unió Europea que gestiona la Generalitat de Catalunya.
Diversificar l’activitat de la pesca i impulsar l’emprenedoria
Mitjançant les jornades MasterPeix es forma les persones participants perquè esdevinguin prescriptors del peix fresc desembarcat a la llotja de Palamós així com de la cuina tradicional marinera. Aquesta iniciativa, innovadora i sense precedents al litoral català, vol contribuir a diversificar l’activitat de la pesca, però també impulsar l’emprenedoria al municipi, dotant els participants de coneixements i habilitats perquè puguin esdevenir veritables assessors del peix o guies-intèrprets en aquest àmbit.
En el cas dels pescadors aquests nous coneixements se sumen a la seva experiència professional, com a experts en el producte que tracten cada dia i en la manera de capturar-lo, possibilitant obrir-los el ventall de sortides professionals que aquesta nova formació els pot suposar.
Pla estratègic Palamós Peix
La proposta s’inclou dins el pla estratègic Palamós Peix que impulsa l’Ajuntament de Palamós-Museu de la Pesca i la Confraria de Pescadors palamosina, amb la participació de sectors econòmics, educatius, sanitaris i científics vinculats amb el municipi, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament local a través del peix desembarcat a la llotja de Palamós i en totes les seves dimensions.
Mitjançant el pla estratègic Palamós Peix es vol promoure la pesca i el consum sostenible dels recursos pesquers, fomentar el coneixement del producte entre la ciutadania, incrementar la competitivitat dels agents vinculats i enfortir la promoció del peix com a element diferenciador.
El projecte Palamós Peix està executant diverses propostes, i a banda de l’activitat formativa MasterPeix, també ha impulsat, entre altres, la realització d’un estudi del perfil del consumidor i dels canals de venda del peix de Palamós i la potenciació de la marca de garantia Gamba de Palamós; la realització d’accions divulgatives amb els escolars de la vila; així com l’elaboració de nous materials per a l’envasament de la gamba de Palamós per a poder ser distribuïda en envasos personalitzats, que garanteixin la seva conservació, afavorint la inviolabilitat, identificació, traçabilitat i diferenciació durant el seu procés de comercialització.