Coincidint amb l’inici del mes d’octubre, l’Ajuntament de Palamós i mitjançant l’Àrea de Promoció Econòmica, ha encetat la tercera edició de les jornades “Palamós Gastronòmic” les quals permeten conèixer i aprofundir en la gastronomia de la vila des de tots els seus àmbits, apropant el públic a la seva àmplia oferta culinària, degustant els productes autòctons i donant l’oportunitat de cuinar amb els professionals dels fogons.
L’organització d’aquestes jornades compta amb la col•laboració del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona (Diputació de Girona), la Cambra de Comerç de Palamós, l’Associació per al Foment Empresarial del Comerç i Turisme de Palamós (FECOTUR), el col•lectiu de restaurants de la vila, l’Associació de Tavernes del Barri Vell, l’Associació de Locals d’Oci Nocturn, les pastisseries de la vila, el Mercat Municipal, el Museu de la Pesca i l’Espai del Peix; amb el patrocini d’Estrella Damm.
Ampliació a 10 setmanes i més novetats
Després de la bona acollida de participants i públic que varen tenir les dues edicions anteriors, l’Ajuntament de Palamós ha considerat ampliar el període d’activitat, que fins ara quedava emmarcada exclusivament al mes d’octubre, i que enguany s’allargarà fins al desembre (de l’1 d’octubre i fins al 5 de desembre), coincidint principalment amb els caps de setmana.
La tercera edició de les jornades “Palamós Gastronòmic” també presenten com a novetat la realització d’una Mostra Gastronòmica a l’aire lliure que tindrà lloc a la plaça dels Arbres durant el mes de novembre.
Aquesta àmplia mostra permetrà durant tot el dia (d’11 a 14 h i de 17.30 a 20.30 h) conèixer i degustar les millors receptes d’una quarantena de restaurants i tavernes del municipi.
L’activitat gastronòmica també inclou com a novetat la participació dels locals d’oci nocturn de la vila, que enguany s’han sumat a la iniciativa incorporant al programa un concurs de còctels especial “Palamós Gastronòmic”, que tindrà lloc en diversos establiments d’oci nocturn de Palamós.
Vals de regal i aparadors “gastronòmics”
Una altra de les novetats incloses en la tercera edició és la que realitzaran els 22 restaurants participants en el menú gastronòmic de les jornades que oferiran als seus clients vals per a participar en un sorteig d’un xec regal de 500 €, per a poder gastar en els comerços de la vila associats a Fecotur.
En paral•lel, les botigues de Fecotur sortejaran vals que premiaran els clients amb menús als restaurants del “Palamós Gastronòmic”.
En aquest sentit una vintena de comerços del centre del municipi decoraran els seus aparadors amb motius del “Palamós Gastronòmic”, promocionant l’activitat i el menú que els restaurants locals elaboren en motiu d’aquesta activitat.
Menú especial
A partir del proper cap de setmana i fins al 5 d’octubre els 22 restaurants de la vila participants a l’activitat serviran el menú especial “Palamós Gastronòmic” amb la particularitat que tots inclouen plats de peix de temporada combinats amb les millors propostes culinàries i maridats amb la cervesa Estrella Damm Inedit. L’Àrea municipal de Promoció Econòmica ha editat les cartes d’aquest menú gastronòmic on es destaquen els restaurants participants i els plats que ofereixen cadascun d’ells.
Concurs de Tapes i Pinxos
El vessant més lúdic de les jornades se centrarà en el Concurs de Tapes i Pinxos “Tapa Estrella”. En aquest cas cada taverna participant (16 en total) proposarà un pinxo i/o tapa original (de creació pròpia) que participarà en el concurs. Aquesta proposta es podrà tastar a cada taverna i el visitant podrà puntuar-la a la plana web del Palamós Gastronòmic.
Com ja es va realitzar l’any passat, les persones que aportin el seu vot caldrà que segellin la butlleta del concurs que trobaran a les tavernes. L’Ajuntament de Palamós també ha editat una guia mitjançant la qual es poden conèixer totes les tapes i pinxos que concursen i les tavernes on es poden trobar.
Un any més les pastisseries de la vila serviran el popular ja “pastís dels Agustins” que es va presentar com a novetat a la passada edició i que és elaborat a base d’ametlles, sucre, mantega, ou i farina
Jornada tècnica i tallers
El programa també inclourà l’organització d’una jornada tècnica a l’Espai del Peix dirigida a públic professional amb l’objectiu d’aconseguir un intercanvi d’experiències, amb cuiners de renom, productors i experts.
El programa del “Palamós Gastronòmic” també comptarà amb una visita guiada als cellers de la zona, on es donaran a conèixer les singularitats del vi de la D.O Empordà, complementat amb un taller de tast de vi i degustació de productes de la terra.
En l’apartat dels tallers també cal destacar el “Taller de maridatge del Peix”, o bé el “show cooking de cuina marinera on cada divendres i dissabtes d’octubre a l’Espai del Peix s’explicaran la varietat d’espècies i les maneres de cuinar-les.
Tret de sortida amb el tradicional sopar del sector
Les activitats previstes dins l’ampli programa del “Palamós Gastronòmic” s’obriran oficialment demà dijous, 2 d’octubre, amb el tradicional sopar d’inici de la campanya que reuneix a l’Espai del Peix tot el sector gastronòmic i de la restauració del municipi.
El “Palamós Gastronòmic” és una proposta sorgida del Consell Econòmic i Social de Palamós, dirigida tant als professionals de la restauració, com al públic en general, amb l’objectiu de fomentar activitats a la vila que activin l’economia fora de la temporada turística.
Mitjançant aquesta proposta es vol potenciar el vincle existent entre els palamosins i palamosines i la seva gastronomia, entesa no només com una de les activitats econòmiques més importants del municipi sinó com un tret d’identitat de les seves tradicions i patrimoni.