L’escola La Vila, a Palamós, oficialitza el seu nom amb un acte lúdic i festiu que tindrà lloc diumenge

El proper diumenge, 8 de juny, a partir de les 10.30 h, l’escola La Vila oficialitzarà el seu nom amb un acte lúdic i festiu obert a tothom.

D’aquesta manera es tancarà el procés de canvi de nom del centre de la fins ara escola Ruiz Giménez, que ha passat a anomenar-se escola La Vila després que a finals de l’any passat es realitzés la petició per part del consell escolar de l’escola i l’Ajuntament de Palamós mitjançant l’Àrea d’Ensenyament s’iniciés els protocols establerts amb la Generalitat de Catalunya per poder fer efectiu aquest canvi de nom.

Un cop avaluada la petició per part de la Direcció General de Centres Públics del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, aquesta va donar la seva conformitat i el passat mes de febrer el Diari Oficial de la Generalitat (DOG), va publicar el canvi de denominació de la fins aquell moment escola Ruiz Giménez, que va passar a anomenar-se definitivament escola La Vila.

Acte lúdic i festiu
L’acte de diumenge comptarà amb la presència de l’alcaldessa de Palamós i de la regidora d’Ensenyament i s’iniciarà amb la descoberta de la placa amb el nom de l’escola que es trobarà ubicada a l’entrada del centre.

Els actes seguiran a la sala de gimnàstica on tindrà lloc la projecció d’un audiovisual seguida d’una conferència sobre la història del centre, a càrrec de la responsable del Servei d’Arxiu Municipal de Palamós, Carme Adroher. Posteriorment la coral de l’escola interpretarà diverses peces prèvies als parlaments oficials. L’acte finalitzarà amb la visita guiada als refugis antiaeris que durant la Guerra Civil es van construir al pati del col•legi.

Un canvi de nom reivindicat
Durant la celebració del 75è aniversari de l’escola Ruiz Giménez, realitzada l’any 2008, aquest centre planteja per primera vegada la necessitat de recuperar el nom original de l’escola.

Aquesta proposta incipient en aquell moment va anar evolucionant fins a finals de l’any passat, on s’oficialitza aquesta petició per part del consell escolar de l’escola i, l’Ajuntament de Palamós mitjançant l’Àrea municipal d’Ensenyament, inicia els protocols establerts per la Generalitat de Catalunya per poder fer efectiu aquest canvi de denominació.

La denominació com a Escola Ruiz Giménez
La denominació del centre com a Escola Ruiz Giménez prové d’un acord adoptat per la Junta Municipal d’Ensenyament el 7 de març de 1963.

En aquesta acta l’alcalde-president feia la proposició d’atorgar del nom de Joaquin Ruiz Giménez 1913-2009 (Ambaixador al Vaticà 1948-1951, ministre d’Educació 1951-1956, i més tard Defensor del Pueblo 1982-1987) a les Escoles Nacionals de Palamós, en el marc d’una proposta de la Inspecció d’Ensenyament Primari de Girona de fer una Agrupació de les Escoles Nacionals de Palamós.

Cal destacar però, i segons queda recollit en l’acta de la Junta Municipal, la proposta “no procedeix”. Per tant sembla que es va tractar d’una imposició de l’època, essent l’administració superior i no la local qui determina finalment el nom que ha de rebre l’escola.

“La Vila”, denominació tradicional
Tot i que el nom oficial de l’escola ja és Ruiz Giménez a partir de 1964, la denominació “escola de la Vila” és el nom emprat de manera comuna.

La denominació tradicional “escola de la Vila” o “la Vila” ha estat utilitzada generació rere generació per referir-se al centre, que correspon a una tradició oral i popular arrelada al municipi des del naixement de les escoles públiques i que s’ha mantingut de manera invariable entre la població de Palamós i de la qual han perdurat nombrosos testimonis documentals.

El 30 d’octubre de 1933 s’inaugura, oficialment el nou grup escolar de Palamós destinat a Escoles graduades (Escola de la Vila). Amb la Guerra Civil es construeixen al patí els refugis antiaeris. Cap al 1950 es fa menjador amb caràcter social per als alumnes més necessitats. L’any 2005, s’inicia el projecte d’ampliació i millores del centre que va preveure entre altres la construcció d’un edifici de nova planta al costat de l’actual en el qual s’ubica un nou menjador, una cuina, tres aules i un espai per a l’administració i direcció de l’escola.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat