El pròxim diumenge 20 de febrer, el projecte de ‘l’Espai del Peix’, que gestiona la Fundació Promediterrània, farà la seva primera presentació pública aprofitant el marc del Fòrum Gastronòmic Girona 2011 que té lloc del 20 al 23 de febrer a l’Auditori Palau de Congressos i Palau de Fires de Girona.
Aquesta serà la primera posada en escena del nou equipament que té previst obrir al públic el proper mes d’abril. L’objectiu de la participació de ‘l’Espai del Peix’ al Fòrum Gastronòmic, en un acte que compta amb la col•laboració de l’Àrea de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Palamós i la Confraria de Pescadors de Palamós, és el de donar a conèixer aquest nou equipament i els seus objectius entre els professionals del sector culinari i de l’alimentació, explicant-los les funcions culturals, pedagògiques, patrimonials i nutricionals que fomentarà.
A banda el nou equipament de ‘l’Espai del Peix’ també permetrà conèixer de més a prop l’ofici de pescador, potenciar les espècies menys valorades comercialment, promocionar els productes de proximitat relacionats amb el consum del peix i oferir una experiència sensorial al públic visitant.
‘L’ESPAI DEL PEIX’ AL FÒRUM
La presentació, que tindrà lloc a partir de les 17.30 h a la Sala Taller del Fòrum, s’iniciarà amb una presentació del projecte de ‘l’Espai del Peix’ a càrrec del director del Museu de la Pesca, Miquel Martí. Posteriorment es durà a terme un taller de demostració i degustació de peix de temporada de Palamós. Aquest taller de cuina del peix serà a càrrec d’un xef i d’un pescador del municipi, concretament de Joan Cuadrat, del restaurant La Gamba, i del pescador local Ramon Boquera.
La participació conjunta dels dos cuiners té com a objectiu poder formular un tàndem entre tradició i modernitat, precisió i intuïció, combinant el coneixement de la cuina marinera (de barca) i la cuina professional.
En total es cuinaran quatre receptes diferents de dues espècies de temporada (pop blanc i maire), cada una a l’estil de cada cuiner. En el transcurs del taller es posarà èmfasi a la temporalitat de les espècies, el cost de les mateixes, s’explicaran anècdotes de la cuina a bord, contrarestant els diferents estils de cuina. Aquestes receptes seran degustades en forma de tastets entre tot el públic assistent.
EL PROJECTE DE ‘L’ESPAI DEL PEIX’
‘L’Espai del Peix’ és un projecte cultural, docent i social que ha de contribuir a donar a conèixer el peix fresc de la costa, a la potenciació del sector pesquer i turístic, així com a la projecció exterior de la vila de Palamós.
Aquesta proposta és única i diferent ja que es tracta d’un projecte participatiu, que complementa en un mateix àmbit l’oferta del propi Museu de la Pesca, i en la qual el visitant viurà l’experiència de tot el procés des de la captura del peix, la comercialització i manipulació, fins que arriba al plat, i amb la finalitat de fomentar una pesca, una cuina i un consum responsables.
El nou equipament de l’Espai del Peix, es troba situat al mateix edifici de la llotja de Palamós on es gaudirà d’una programació estable d’activitats entorn al peix, convertint-se en un espai pedagògic i de demostració, on es difondran els valors gastronòmics, nutritius i sensorials dels productes pesquers. A l’Espai del Peix s’impartiran cursos de cuina del peix, es conduiran visites guiades i es programaran activitats de demostració i degustació adreçades a diferents tipus de públic.
En l’actualitat la Fundació Promediterrània, que també gestiona del el Museu de la Pesca, ultima les darreres tasques que permetran enllestir les obres de construcció del nou equipament que acollirà el nou projecte ‘l’Espai del peix’, i que a partir del pròxim mes d’abril s’obrirà al públic.