La Universitat de Girona i el projecte cultural de ‘L’Espai del Peix’, que gestiona la Fundació Promediterrània, fomentaran la seva col•laboració en els àmbits d’investigació i recerca.
Aquest és l’acord establert entre la rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, i l’alcaldessa de Palamós i presidenta de la Fundació Promediterrània, M. Teresa Ferrés, durant la visita que la rectora de la UdG va fer dimecres passat, 19 de gener, a les instal•lacions del port pesquer que acullen ‘L’Espai del Peix’. La visita va comptar també amb la presència de les regidores de Cultura i Ensenyament de l’Ajuntament de Palamós; el vicerector de Recerca de la UdG; el director de la Càtedra d’Estudis Marítims el director del Museu de la Pesca i la gerent del la Fundació Promediterrània.
L’alcaldessa de Palamós i la rectora de la Universitat de Girona han acordat poder concretar en breu les línies de treball en les quals es pot establir el marc de col•laboració en relació a ‘L’Espai del Peix’ i en aspectes de recerca, de formació i divulgació, que fomentin l’intercanvi d’experiències en matèries d’interès comú.
LA CÀTEDRA D’ESTUDIS MARÍTIMS, PRIMER GRAN PROJECTE DE COL•LABORACIÓ
Aquest acord de col•laboració segueix la línia encetada fa deu anys amb la creació, per part de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Palamós, de la Càtedra d’Estudis Marítims, i amb l’objectiu d’estendre i articular l’activitat universitària pel conjunt de les comarques gironines. El projecte de la Càtedra d’Estudis Marítims naixia l’any 2000, i en aquell moment ja consolidava una llarga sèrie d’activitats de col•laboració que d’ençà el 1993 la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Palamós havien realitzat a través del Museu de la Pesca i en l’àmbit de l’activitat marítima de la Costa Brava.
RECTA FINAL A LES OBRES DE ‘L’ESPAI DEL PEIX’
Actualment les obres de condicionament del futur ‘Espai del Peix’ es troben en la seva recta final i, tal com estava previst, el projecte restarà totalment enllestit a finals del pròxim mes de febrer. Les obres realitzades durant aquests darrers mesos ja han permès construir les diverses sales de l’equipament, així com tota la instal•lació de serveis i de cuina. Les obres, a càrrec de l’empresa Sinorma, tenen un pressupost global de 309.850 €.
El projecte d’interiorisme i d’exposició va a càrrec de Varis Arquitectes que dirigeix l’arquitecte Dani Freixes (Premio Nacional de Diseño 2004), responsable del disseny d’altres destacats equipaments a Palamós com el Museu de la Pesca o bé el futur espai cultural de la Capella del Carme.
‘L’Espai del Peix’ s’ubica al port de Palamós, concretament, al primer pis de l’edifici de la llotja on ocuparà 280 metres quadrats de superfície. Així des de ‘L’Espai del Peix’, situat al costat de les oficines de la Confraria de Pescadors de Palamós, es podrà contemplar l’arribada del peix i, al mateix temps, el procés de la seva subhasta, per a la qual cosa s’ha habilitat al passadís d’entrada de l’equipament una gran vidriera per on poder seguir amb comoditat la subhasta sense interferir en el seu procés.
EL PROJECTE DE ‘L’ESPAI DEL PEIX’
‘L’Espai del Peix’ és un projecte cultural, docent i social que ha de contribuir a donar a conèixer el peix fresc de la costa, a la potenciació del sector pesquer i turístic, així com a la projecció exterior de la vila de Palamós.
Aquesta proposta és única i diferent ja que es tracta d’un projecte participatiu, que complementa en un mateix àmbit l’oferta del propi Museu de la Pesca, i en la qual el visitant viurà l’experiència de tot el procés des de la captura del peix, la comercialització i manipulació, fins que arriba al plat, i amb la finalitat de fomentar una pesca, una cuina i un consum responsables.
El nou equipament està pensat en tres àmbits complementaris:
• Un Centre d’Interpretació del Port i la Pesca, que, a través d’un muntatge audiovisual i d’una exposició mostrarà al visitant el recorregut del peix, des de la seva captura fins arribar al plat.
• Una Aula Gastronòmica del Peix, entès com un espai pedagògic i de demostració que, a través de cursos i tallers presentarà la cuina tradicional dels pescadors, la cuina de bord, possibilitarà la identificació d’espècies i la seva valoració, així com la seva manipulació i conservació.
• Un Taller de Degustació del Peix, que permetrà viure l’experiència d’assaborir el peix, tot posant de relleu les espècies menys valorades comercialment, però valuoses des del punt de vista culinari.