L’Institut de Palamós i la UdG organitzen un congrés internacional sobre comunicació, educació i transmedia, resultant d’un projecte Erasmus+

Des d’avui i fins divendres, la ciutat de Girona acull el congrés internacional “Communication and Education by Transmedia Congress16” que organitzen conjuntament l’institut de Palamós i la Universitat de Girona, a l’edifici Sant Domènec (Campus Barri Vell-UdG).

El congrés s’ha inaugurat oficialment aquest matí amb la participació entre altres del vicerector de la UdG, Ricard Rigall, i la directora de l’institut de Palamós, Lluïsa Teixidor; en un acte que ha comptat també amb la presència de l’alcalde de Palamós, Lluís Puig.

L’objectiu del congrés és el de fer protagonista la comunicació, l’educació i la transmedia i per això compta amb la participació de destacats ponents de la categoria de Robert Pratten, Muriel Robinson o Carlos Alberto Scolari.

Programa de ponències i activitats
El britànic Robert Pratten, un dels exponents d’aquest model comunicatiu, fundador de Transmedia Storyteller Ltd. i creador de Conducttr –una eina que permet dissenyar i dur a terme narratives transmedia– pronunciarà la conferència inaugural que, amb el títol “Transformative Transmedia Experiences”, tindrà lloc el 20 d’abril a les 10 h.

Les conferències plenàries dels dies 21 i 22 d’abril (12 h) seran, respectivament, a càrrec de Muriel Robinson (Contentious technologies and education for the future), i de Carlos Alberto Scolari (Transmedia Literacy), referent de la narrativa transmedia a Catalunya i a l’Estat espanyol, que pronunciarà la conferència final.

Així mateix, s’han previst quatre panels entorn de jocs i educació; TIC a l’escola; educació, transmedia i comunicació; i comunicació social.

Aquesta trobada acadèmica, que aplegarà prop de 150 participants, està coordinada per l’Institut de Palamós i la UdG juntament amb un equip de cinc partners: l’escola de primària Dimotiko Sholeio Drosias i l’Institu Pagkyprio Lykeio de Làrnaca (Xipre), l’institut tècnic ITI Galileo Galilei de Livorno (Itàlia), un centre de formació del professorat de Caldas Da Rainha (Portugal) i l’institut B.P. Hasdeu de Buzau (Romania).

Erasmus+ “Communication and Education by Transmedia”
L’Institut de Palamós va aconseguir un dels vint-i-un projectes Erasmus+ finançats a l’Estat espanyol de la modalitat “KA201” en la primera convocatòria a Europa, sent l’únic a Catalunya coordinat per un centre de secundària. Des del curs 14/15, i fins a finals del present curs, el grup de partners ha desenvolupat un conjunt de materials pedagògics i recursos per l’aprenentatge sobre l’ús de les TIC a l’aula que s’ofereixen en accés obert des del portal web del projecte.

El projecte “Communication and Education by Transmedia” es desenvolupa entre els anys 2014 i 2016 i implica al professorat, investigadors, personal, alumnat i pares dels diferents centres. El propòsit d’aquests Erasmus és fer un estudi de la situació de l’ús de noves tecnologies en els centres de formació de primària i secundària, trobant respostes de com són usades pels alumnes.

Els principals objectius del projecte són els d’oferir a professors, estudiants i pares el coneixement i les eines per integrar de la millor manera possible les noves tecnologies en l’educació.

El programa de treball inclou una recerca científica de quina és la situació de l’ús de tecnologies als centres, creant dos decàlegs, un sobre l’ús segur d’Internet i l’altre sobre quina ha de ser la política d’ús de maquinari i programari en els centres en el procés d’ensenyament-aprenentatge. El projecte preveu produir materials per implantar de forma pràctica els decàlegs en diferents sessions de classe, creant tres seminaris i un curs MOOC amb la informació i les eines obtingudes al projecte.

També es realitzarà una pàgina web i altres aplicacions per tal de compartir els productes, sempre sota llicència de Creative Commons. Es publicarà un número especial de la revista científica “Communication Papers”, publicada sota llicència de Creative Commons, amb el contingut de la recerca i les seves conclusions.

En aquesta línia, una de les darreres accions previstes en el projecte és el de la realització d’aquest congrés internacional Communication and Education by Transmedia, organitzat per la Universitat de Girona, partner del projecte, conjuntament amb l’Institut de Palamós.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat