Mor als 88 anys d’edat, Maria Forné i Carreras, Filla Adoptiva de la Vila de Palamós

Aquesta matinada (24/04/12) a mort, als 88 anys d’edat, la palamosina Maria Forné i Carreras, Filla Adoptiva de la Vila de Palamós des de l‘any 2008.

La mort de la senyora Forné s’ha produït al centre sociosanitari Palamós Gent Gran on residia actualment. Els funerals tindran lloc demà a les 16 h a l’església de Santa Maria del Mar de Palamós.

BANDERA A MITJA ASTA I LLIBRE DE CONDOL
Amb motiu de la mort de la Filla Adoptiva de la Vila, l’Ajuntament de Palamós mantindrà la bandera de la balconada del seu edifici a mitja asta i, a banda, obrirà demà dimecres dia 25 d’abril, de 16.30 a 20 h, la Capella del Carme on s’hi ubicarà un llibre de condol per tal que totes les persones que ho desitgin puguin deixar el seu comiat personal a la senyora Forné.

Precisament la Capella del Carme va acollir divendres passat, 20 d’abril, la tradicional recepció a les entiats locals que amb motiu de Sant Jordi organitza l’Ajuntament de Palamós, en un acte qua va presidir Maria Forné amb motiu de la inauguració d’una exposició pictòrica dedicada al seu marit, el pintor local Ezequiel Torroella (Escut d’Or de la Vila de Palamós), i que s’ha pogut visitar durant aquest darrers dies al nou equipament municipal.

FILLA ADOPTIVA DE LA VILA
El 13 de desembre de 2008 l’Ajuntament de Palamós va duu a terme l’acte de nomenament de la senyora Maria Forné com a Filla Adoptiva de la Vila de Palamós, el màxim reconeixement institucional que pot atorgar l’Ajuntament de Palamós juntament amb el de Fill/a Predilecte/a, títol que actualment té el palamosí Pere Trijueque i Fonalleras.

Amb aquest reconeixement a Maria Forné i Carreras, la vila de Palamós destacava la tasca realitzada per la senyora Forné a favor de la memòria del seu marit, el pintor Ezequiel Torroella (mort l’any 1998) i a favor de la vila de Palamós, gràcies a la donació del seu llegat, que permetrà la promoció i el foment de les arts plàstiques, especialment per als joves artistes i el gaudi per a tots els ciutadans d’un espai d’art i patrimoni.

La donació realitzada per Maria Forné al municipi es basa amb un total de 835 (55 en una primera donació i 780 en la darrera) obres entre olis, aquarel•les i dibuixos representatives de la producció pictòrica global realitzada per Ezequiel Torroella. A banda la senyora Forné també va fer donació a la vila dels seus béns, mobles, immobles i de capital. Aquest important llegat pictòric i patrimonial està valorat aproximadament amb un milió i mig d’euros.

L’ESPAI D’ART EZEQUIEL TORROELLA A LA CAPELLA DEL CARME
L’Ajuntament de Palamós va iniciar l’any 2008 el desenvolupament del projecte de rehabilitació de la Capella del Carme, que en breu iniciarà la darrera fase amb la musealització de l’espai i amb l’objectiu de poder inaugurar aquest nou equipament el proper mes de juny.

Entre altres la Capella del Carme i, gràcies a aquesta aportació de la senyora Forné, acollirà l’Espai d’Art Ezequiel Torroella on és previst el foment, la difusió, i la formació artística. L’Espai d’Art Ezequiel Torroella, més enllà de perpetuar la memòria del pintor exposant-hi temporalment les seves obres, serà un motor per a la promoció de les arts i del patrimoni local, una tasca que aquest pintor palamosí sempre va dur a terme col•laborant amb la població i concretament a través del Cercle Artístic de Palamós.

MARIA FORNÉ I CARRERAS
La senyora Maria Forné i Carreras, va nèixer el 16 d’abril de l’any 1924 a Palafrugell, va compartir tota la vida amb el seu marit, el reconegut pintor palamosí Ezequiel Torroella, i en els darrers anys s’ha dedicat amb il•lusió i convenciment a fer perdurar la seva memòria tot impulsant i patrocinant la publicació d’un llibre catàleg i amb la donació de la seva obra artística i dels seus béns materials a l’Ajuntament de Palamós.

L’any 2002, Maria Forné efectuava una primera donació a l’Ajuntament de Palamós, sense cap tipus de contraprestació econòmica, de cinquanta-cinc obres que passaven a integrar el fons d’Art Municipal.

Prèviament, l’octubre de 2001, en un acte al saló de Sessions de l’Ajuntament, havia tingut lloc el lliurament a títol pòstum de l’Escut d’Or de la Vila de Palamós i la designació del nom d’Ezequiel Torroella a una plaça de la vila.

Després d’aquella donació, s’organitzaren dues exposicions a la vila en reconeixement al pintor i a la donació de la seva vídua. Al Centre Cultural La Gorga es va celebrar de l’11 al 28 d’octubre de 2001 una exposició-homenatge amb obres del fons donat i altres procedents de particulars. Del 21 de juny fins el 13 de juliol de 2003, a la sala d’exposicions temporals del Museu de la Pesca, s’exposaren una selecció d’obres de temàtica marítima.

Fruit d’aquesta relació, l’Ajuntament, a través del Museu de la Pesca, col•laborà en l’edició del llibre catàleg Ezequiel Torroella, imatges d’un paradís possible, presentat en aquest mateix centre la primavera de 2003.

Al costat del fons artístic de l’antic Cau de la Costa Brava, dels Premis Vila de Palamós i del llegat Galí d’art contemporani, les obres del pintor Ezequiel Torroella han ajudat a conformar l’actual fons d’art municipal, molt ric i divers, i que esdevé un capital patrimonial de primer ordre.

EL LLEGAT DE MARIA FORNÉ
Maria Forné va fer aquesta generosa donació al municipi de Palamós com un acte de respecte i d’afecte vers el seu marit, amb l’únic interès que es perpetuï la seva memòria i que serveixi per posar en valor un artista, la seva obra i el seu context, la qual cosa comportarà beneficis de projecció, de rendibilitat cultural, d’ús social i d’estímul a les noves generacions, que repercutirà també a tota la comunitat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

17/04/2024

Relacionades per entitat