Neix Amb So de Cobla, el primer i únic Festival de Cobla de Catalunya amb seu a Palamós

La seu dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona han acollit aquest matí la presentació del primer Festival de Cobla de Catalunya, Amb So de Cobla, una iniciativa impulsada conjuntament pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Palamós i la Diputació de Girona, amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya i de l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós.

La presentació d’aquest matí ha comptat amb l’assistència del director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Francesc Ten; de l’alcalde de Palamós, Lluís Puig; del vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i del director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat, Lluís Puig. Ha estat, però, el codirector del nou encontre, el músic (i intèrpret de tenora) Adrià Bauzó, l’encarregat de desgranar la programació d’aquesta primera edició que començarà el proper 29 de juliol a Palamós i que desplegarà la seva activitat fins el 6 d’agost d’enguany, amb Palamós com a epicentre però amb activitats puntuals programades en altres tres municipis de les comarques gironines.

Amb So de Cobla vol reflectir la vitalitat i creativitat associada a la sonoritat de la cobla en tant que formació única al món, ja sigui en el seu format de cobla tradicional d’onze músics com en les seves múltiples adaptacions i estils.

En aquest sentit, resulta clau el fet que sigui Palamós la vila que impulsa aquest Festival atesa la seva llarga tradició sardanista. L’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, entitat fundada l’any 1943, treballa des de llavors de manera incansable per promocionar la dansa nacional de Catalunya al municipi i això explica que dues de les seves principals (i més seguides) activitats formin part del programa oficial d’aquest nou Festival. Ens referim a l’Aplec de la Sardana, que tindrà lloc el proper 30 de juliol a l’Arbreda Municipal i que arriba aquest 2017 a la seva 49a edició, i el 17è Memorial Ricard Viladesau (en memòria del cèlebre intèrpret de tenora i compositor) que protagonitzaran les cobles La Principal de la Bisbal i Els Montgrins el dimecres 2 d’agost, al mateix espai.

Amb tot, el Festival s’endevina ambiciós en tant que presenta, en la seva primera edició, una producció pròpia: es tracta de la fusió del rock i la cobla que planteja el cantant Cris Juanico en l’espectacle inaugural que tindrà lloc el dissabte 29 de juliol, a les nou del vespre, al Parc del Convent dels Agustins. Un mestissatge que arriba en un any especialment prolífic per a l’exlíder dels Ja t’ho diré i que permetrà redimensionar temes coneguts d’aquesta banda gràcies a la incorporació de la doble canya (tibles i tenores).

Igualment remarcable resulta la programació el dijous 3 d’agost, a les nou del vespre, d’un dels espectacles més celebrats dels darrers anys: Roger Mas i la Cobla Sant Jordi pugen de nou a l’escenari i ho fan presentant nous temes per encàrrec d’Amb So de Cobla. La seva proposta, coneguda i reconeguda arreu (en són bona mostra els Premis Enderrock aconseguits amb el seu disc en comú), continua seduint per honesta i profunda, usant aquesta vegada la cobla en el seu format tradicional d’onze músics que se sumen a la veu i guitarra de Mas i a la seva banda, amb Xavier Guitó al piano i els arranjaments.

En paraules del codirector del Festival, Adrià Bauzó, Amb So de Cobla també vol transgredir i presentar els instruments de la cobla catalana en nous formats, nous ritmes o noves interpretacions, obrint tot el ventall de combinacions possibles en la generació de nous públic i nous continguts’. assegura.

És per aquest motiu que la programació aposta per dues produccions ‘amb grapa’ com són la proposta de la Cobla Bisbal Jove (que ja va sorprendre’ns fa uns anys amb la seva producció al costat del grup la Iaia) que presentarà divendres 4 d’agost, al Passeig de Mar, la seva nova aliança musical amb el grup de rumba catalana Los Gazpacho. Però no només; a la seva actuació seguiran els sons de fanfara catalana Biflats, formació que acaba de presentar disc (Picap, 2017) amb una excel•lent rebuda i que s’endevina com una de les propostes amb major seguiment per part del públic jove, sovint poc coneixedor de la sonoritat de la cobla.

Dissabte 5 d’agost, a les nou del vespre, la tenora càlida de Jordi Molina omplirà el Parc del Convent dels Agustins amb els temes que confegeixen el seu darrer treball, Matèria del temps, presentat ja en marcs com la Fira Mediterrània de Manresa i el 30 Festival Tradicionàrius i que recalarà el setembre vinent a La Mercè. Un septet de músics de gran talent on Molina i la tenora assoleixen un lideratge integrador i volgudament mediterrani.

Diumenge 6 d’agost finalitzaran les activitats amb un programa marcadament participatiu: el Curs Amb So de Cobla planteja diverses classes magistrals simultànies amb instrumentistes reconeguts a manera de perfeccionament per als intèrprets dels instruments de cobla; després d’un matí de treball, a les sis de la tarda, els alumnes del Curs mostraran el resultat de la feina feta en una ballada pública que culminarà, a les vuit del vespre i a la Plaça de Sant Joan, amb la cloenda del Festival amb una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Baix Empordà.

Tots els espectacles i formació del Festival són gratuïts excepte el tradicional concert de l’Agrupació Sardanista Costa Brava, 17è Memorial Ricard Viladesau.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp