Palamós commemora el Dia Internacional de les Dones

Dilluns vinent, 8 de març, se celebra el Dia Internacional de les Dones, i Palamós si suma un any més amb la programació d’activitats commemoratives que s’inicien avui dijous dia 4 i que s’allargaran fins al dimecres vinent, 10 de març.

Enguany la temàtica protagonista gira entorn la mirada feminista que se li pot donar a la “maternitat (o no)”. Els actes són coordinats per L’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Palamós, amb la col•laboració de l’Institut Català de les Dones, el Club Lila de Palamós, Gespa Teatre i els Cinemes Arinco.

Cal destacar també que l’Agrupament Escolta Palamosí, i Càritas Palamós i St. Joan, han programat tallers amb dinàmiques del 8M i el seu significat, que aquestes entitats treballaran a nivell intern. Totes les iniciatives que es duran a terme, van sorgir de la trobada d’entitats locals per treballar el 8M que es va realizar el passat mes de febrer.

El programa s’obre avui dia 4 de març, a partir de les 17:30 h amb el taller-conte adreçat a infants, “On és la mama?”, d’Olga Cercós, que organitza la Biblioteca Municipal “Lluís Barceló i Bou”, i que es podrà seguir de manera virtual mitjançant la plataforma Zoom (cal inscripció a: biblioteca@palamos.cat o bé 972 600 708). Precisament a la Biblioteca també es pot veure durant aquests dies l’exposició amb temàtica femenina “El dret per l’oportunitat de viure”, de l’Institut Català de les Dones; així com un ampli recull bibliogràfic sobre les maternitats.

El divendres 5 de març, l’espai de debat, treball i acció feminista, Club Lila, obre un dia més les seves portes a dones i homes a partir de 13 anys, per a poder proposar i impulsar iniciatives feministes dins el municipi. La trobada serà a les 19 h, a l’espai municipal de les galeries Carme, i cal inscripció prèvia a: espai.jove@palamos.cat.

La programació d’activitats seguirà el dissabte dia 6 de març, a les 20 h, amb la representació al Teatre La Gorga de l’obra “De mares i filles”, dirigida i escrita per Paco Mir, i interpretada per les actrius Mont Plans i Annabel Totusaus.

Dilluns 8 de març, acte commemoratiu central
Precisament el Teatre La Gorga acollirà el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l’acte central d’aquesta programació, que s’iniciarà a les 19 h amb la projecció de la performance teatralitzada que ha preparat per a l’ocasió la formació local Gespa Teatre, i que està protagonitzada per un total de vuit actrius.

Tot seguit serà el torn per poder presentar la iniciativa del Club Lila, que s’impulsa des del Punt Jove de Palamós. Posteriorment es durà a terme la lectura del manifest del 8M, però abans les regidores del consistori palamosí reflexionaran amb mirada feminista sobre la “maternitat (o no)”.

L’acte central d’aquesta programació, amb entrada gratuïta (cal reserva prèvia a www.lagorga.cat), es tancarà amb la representació artística d’una peça teatral musicalitzada que realitzaran les integrants del Club Lila, de Palamós.

Programació especial als Cinemes Arinco
Un total de quatre pel•lícules formaran la programació especial del Cicle Dia Internacional de la Dona, que organitza Cinemes Arinco de Palamós amb la col•laboració del Grup Feminista de Palamós i Calonge. Aquesta programació s’iniciarà demà divendres dia 5 i s’allargarà fins al 10 de març amb una selecció de films que destaquen sobretot per fomentar la igualtat de gènere.

El cicle donarà el tret de sortida demà a les 19 h amb el film “Las Hijas de Cynisca”, que comptarà amb una presentació i col•loqui a càrrec del Grup Feminista de Palamós i Calonge. “Las Hijas de Cynisca” és una pel•lícula documental sobre la desigualtat de gènere en l’esport. S’hi dóna veu a dones que són referents, que han aconseguit grans èxits en la seva carrera i que expliquen la seva història.

Dissabte, 6 de març a les 18 h, la sessió girarà al voltant de la dona i el món de la música amb la pel•lícula australiana “I am Woman”. El film presenta la vida de Helen Reddy, cantant, compositora, actriu i activista australiana. La seva cançó I Am Woman, guanyadora del Grammy, es va convertir en l’himne del moviment feminista durant la dècada de 1970.

Diumenge, 7 de març, a les 19 h es projectarà el documental “Singled [Out]”. Aquesta producció catalana se centra en l’estigma de ser dona soltera a partir de certa edat, amb la voluntat d’entendre com és viscuda la solteria femenina a partir del testimoni de dones de diferents punts del planeta. La sessió comptarà amb la presència de les directores del film, Mariona Guiu i Ariadna Relea que presentaran la pel•lícula i participaran en el col•loqui posterior.

I per finalitzar el cicle, dimecres, 10 de març a les 19 h, Cinemes Arinco acolliran la projecció de “The Glorias”. Aquest film mostra la història de la periodista, activista i feminista Gloria Steinem, i el seu influent viatge des dels seus anys de joventut a l’Índia fins a convertir-se en un rol indispensable en el moviment pels drets de les dones en els anys 60 i la històrica Conferència Nacional de les Dones el 1977.

Les entrades per a aquestes sessions ja es poden adquirir a la taquilla de Cinemes Arinco o al web www.cinemesarinco.com

La programació d’activitats amb motiu del Dia Internacional de les Dones, es complementarà el dia 18 de març amb la conferència “Coeducació: val més un exemple que mil paraules”, que realitzarà, l’escriptora, professora i traductora, Bel Olid, i que s’inclou dins la divuitena edició de les Jornades d’Educació i Família. Aquesta xerrada es realitzarà a partir de les 20 h, al Teatre La Gorga (cal reserva prèvia a www.lagorga.cat).

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat