Palamós commemorarà el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb la projecció inèdita d’una pel•lícula enregistrada al municipi a principis del segle passat

Dissabte vinent, dia 27 d’octubre, Palamós commemorarà el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, amb una projecció inèdita enregistrada al municipi a finals dels anys vint del segle passat. L’acte tindrà lloc al teatre La Gorga a partir de les 20 h, i serà d’accés gratuït per a tot el públic interessat.

Amb aquesta acció el Servei d’Arxiu Municipal vol donar a conèixer un valuós patrimoni que transporta l’espectador al Palamós de fa 90 anys de la mà del fons documental Escoruela Vidal, una família llavors resident a Palamós que va gravar la vida quotidiana de la vila en el format domèstic Pathé, en aquell moment força innovador.

Una projecció que recull la quotidianitat de la Festa Major i del port
La projecció de dissabte consistirà en un muntatge de 30’ de durada de dues de les pel•lícules d’aquest fons les quals ens ofereixen un retrat espontani i natural de la Festa Major, amb les activitats lúdiques d’aquell moment: sardanes, regates, jocs, cucanyes; i també del moviment del port amb els vaixells i el tràfec de càrrega i descàrrega de mercaderies, del primer camp de futbol de la vila i del mercat al carrer Major.

Les imatges enregistrades a títol personal per l’autor descobreixen una visió singular de la vila, així com una voluntat clara de documentar la vida palamosina de l’època, representant un valuós testimoni del passat.

La projecció d’aquestes pel•lícules anirà acompanyada de música en directe a càrrec del pianista Ferran Martínez, autor de composicions per teatre i dansa, intèrpret i professor de Teatre Musical a l’Institut del Teatre.

El fons documental Escoruela Vidal
L’important fons documental Escoruela Vidal permet salvaguardar un considerable patrimoni audiovisual de Palamós gràcies a la iniciativa d’una família que va tenir la visió i la capacitat d’utilitzar la tècnica de l’època per gravar el que ara és un tresor de la memòria.

Aquest fons està format per onze pel•lícules en un format de 9,5 mil•límetres a 18 fotogrames per segon; la major part dels enregistraments són de Palamós i van ser gravats en un format amateur destinat al mercat domèstic introduït per l’empresa francesa Pathé.

Aquest destacat fons documental serà properament consultable en el Servei d’Arxiu Municipal de Palamós.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp