Palamós comptarà amb 80 boies ecològiques ubicades a l’àmbit litoral del municipi per potenciar la conservació dels hàbitats marins

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós ha impulsat el projecte d’instal·lació de nous camps de boies ecològiques ubicades a l’àmbit litoral del municipi, seguint el procés que ja s’ha realitzat en altres punts de la costa palamosina, i mitjançant les quals poder seguir potenciant la conservació dels hàbitats marins d’aquests espais naturals.

80 punts d’amarratge ecocompatibles
Es tracta de 40 nous punts de fondeig controlat, que s’ubiquen entre la cala Canyers i també del sector de les illes Formigues que forma part del terme municipal de Palamós. Les noves boies se sumen ara a les altres 40 que ja hi ha a l’estiu davant les cales de S’Alguer i de Sanià, ampliant fins a un total de 80 unitats el nombre de punts d’amarratge ecocompatibles dels que disposarà el municipi en els moments de màxima freqüentació d’aquest espai litoral per part d’embarcacions.

Durant les darreres setmanes una empresa especialitzada ha dut a terme la instal·lació dels sistemes de subjecció al fons d’aquestes noves boies, que situen el seu ancoratge sobre roca o sobre fons tous lliures dels hàbitats de l’herbei de fanerògames marines, com la Posidònia oceànica.

Aquestes tasques tenen un cost de 53.747 €, i compten amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i dels fons FEADER, que financen aquest projecte en un 90% de l’import.

La creació d’aquestes zones d’amarratge vol fer compatible la conservació dels alguers amb l’ús turístic que les embarcacions d’esbarjo realitzen en aquests sectors del litoral palamosí. Aquest sistema de fondeig, responsable i sostenible, permet que els vaixells de fins a vuit metres d’eslora puguin amarrar gratuïtament i amb seguretat, directament a la boia de superfície, evitant l’ús d’àncores que en moltes ocasions acaben arrossegant pel fons i, per tant, malmeten la Posidònia i la vida marina que s’hi genera.

Millora de la qualitat de l’herbei
L’Ajuntament de Palamós va iniciar l’any 2013, la ubicació d’aquest tipus de fondeig al litoral del municipi, quan es varen instal·lar una vintena de boies ecològiques a cala Sanià, preservant les importants zones d’alguers que s’hi localitzen.

Des d’aquell moment i de manera progressiva el sistema s’ha anat estenent a altres punts de la costa palamosina, donant com a resultat la millora gradual de la qualitat de l’herbei que hi ha en aquests fons, amb molts exemplars que presenten mates denses amb fulles llargues i verdes i rizomes ben arrelats.

Les praderies de Posidònia
La Posidònia és una planta endèmica de la mar Mediterrània i la praderia que forma té una gran importància ecològica per a l’ecosistema costaner. Els alguers són comunitats en què hi ha una alta biodiversitat i que constitueixen el lloc de posta de moltes espècies.

A més, molts peixos en la seva fase juvenil hi troben refugi. Les plantes que es troben a poca fondària també contribueixen a prevenir l’erosió de les platges perquè formen una mena d’escull que disminueix la força de les onades.

Les praderies de posidònia són comunitats molt fràgils que depenen d’una bona qualitat de l’aigua per poder subsistir. Qualsevol alteració que afecti l’alguer suposa molts anys de recuperació, mentre que, d’altra banda, la seva degradació pot ser molt ràpida.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

Relacionades per entitat