Aquest pròxim dissabte 19 de març, l’escola Ruiz Giménez (c/ Foment 18-20) acollirà la Jornada Sobre Participació Ciutadana, que sota el títol de “Fes Palamós més teu” és organitzada pel Nucli Impulsor del Projecte Educatiu de Ciutat, que coordina i promou l’Àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament de Palamós. Amb activitats con aquesta el Projecte Educatiu de Ciutat vol seguir fomentant la cultura de la participació dels ciutadans fomentant la cohesió social, treballant la motivació dels palamosins i palamosines per ser més participatius, i fixant les bases per elaborar un Pla de Participació.
Amb aquest objectiu la Jornada de dissabte, que tindrà lloc de les 9.30 i fins a les 14 h, es valoraran les actuacions dutes a terme fins ara en aquest camp, es mostraran experiències d’altres poblacions i s’organitzaran taules de treball per tal d’encetar debat al voltant de la participació dels ciutadans i de les seves entitats a la vida activa del municipi.
JORNADA SOBRE PARTICIPACIÓ CIUTADANA
L’activitat s’obrirà a les 9.30 h amb les presentacions d’experiències de participació ciutadana amb dos exemples al municipi, el de l’emissora municipal Ràdio Palamós i el del projecte integral del Pla de Barris “Palamós Millora”. Posteriorment serà el torn de presentació de l’experiència participativa al municipi de Palafrugell, tancant aquest apartat amb l’exemple dels pressupostos participatius al municipi de Santa Cristina d’Aro.
La segona part de la Jornada Sobre Participació Ciutadana s’iniciaran a les 11 h amb una xerrada a càrrec de Joaquim Brugué, catedràtic en Ciència Política de la UAB, director de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques, i exdirector de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya.
Finalment a les 12.15 h s’iniciaran les Taules de treball amb l’objectiu d’encetar debat al voltant de la participació dels ciutadans a la vida activa del municipi. Les Taules de treball giraran entorn a tres temàtiques diferents: Mecanismes per fomentar la participació ciutadana a Palamós; com motivar la ciutadania a participar; i propostes de processos participatius per a Palamós. La Jornada Sobre Participació Ciutadana que tindrà lloc dissabte, posarà el seu punt i final a partir de les 14 h amb les conclusions, propostes i cloenda.
PROJECTE EDUCATIU DE PALAMÓS
El Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) de Palamós, aprovat pel Ple de l’Ajuntament el mes de febrer de 2009, és el resultat d’un ampli procés de debat i participació ciutadana que es va engegar a finals del 2007. Aquest projecte és una eina que ha de permetre avançar en els principis del moviment de Ciutats Educadores.
En el PEC s’especifiquen quins són els reptes del municipi, s’hi defineixen uns eixos estratègics d’intervenció, uns objectius específics per a cadascun dels eixos i s’hi assenyalen unes propostes d’actuació.
Aquest projecte, que va arrencar amb l’adhesió del municipi de Palamós a l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE), és el resultat d’un treball inicial de l’Àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament i el Consell Escolar Municipal sobre el que, posteriorment, va haver-hi un període de participació ciutadana que va concloure amb la redacció del text definitiu, que es pot consultar al web de l’Ajuntament.
El Nucli Impulsor és el grup de ciutadans i ciutadanes que han participat en la definició del PEC des de l’inici. El seu paper actualment és el de mantenir una dinàmica d’impuls i de generació d’idees. Aquest grup de persones és l’element fonamental que fa que aquest projecte sigui realment un projecte de municipi i en el qual l’Ajuntament dóna protagonisme a la ciutadania.
CIUTATS EDUCADORES
L’Associació Internacional de Ciutats Educadores és un moviment que reuneix més de dues-centes ciutats de trenta països d’arreu del món representades pels seus governs locals.
El 1990 es va organitzar a Barcelona el Primer Congrés Internacional de Ciutats Educadores, on es va redactar i assumir la Carta de Ciutats Educadores com a declaració de principis vinculant per a totes les ciutats que es volguessin sumar a una nova consideració del paper de les ciutats en l’educació. El 1994 el moviment embrionari de Ciutats Educadores es va constituir en Associació i va situar la presidència i la secretaria a Barcelona.