Palamós dóna el tret de sortida al Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES)

El passat dimarts (28/01/14) el Ple municipal de Palamós va aprovar inicialment per unanimitat de tots els grups polítics representats al consistori, el Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES) que s’aplicarà a la vila. A partir d’ara el document restarà a exposició pública durant un mes i, si no hi ha al•legacions, podria aprovar-se definitivament en el Ple de febrer.

Aquest document que s’ha redactat durant els darrers mesos esdevé doncs el full de ruta per fixar el calendari i les accions que en aquest sentit caldrà dur a terme durant els propers anys a Palamós.

Les accions que es recullen en aquest document es basen tant en les actuacions produïdes des de l’Ajuntament, com en les activitats econòmiques del municipi, i també en els consums energètics que genera la ciutadania en la seva vida quotidiana i en les seves llars. El PAES esdevé doncs una eina per explicar als ciutadans les mesures que cal aplicar entre tots per a poder frenar el canvi climàtic. Precisament ara, un cop aprovat el document, des de l’Àrea de Medi Ambient es divulgarà el seu contingut entre la ciutadania, les llars, els centres de treball i els responsables d’activitats econòmiques del municipi.

Propostes que s’inclouen al PAES
El treball centra els seus esforços principalment en millorar l’eficiència energètica dels edificis, l’enllumenat públic i la producció d’energia renovable al municipi, així com en les actuacions concretes per a disminuir el consum de combustibles associats al transport i la mobilitat.

Algunes de les propostes que inclou aquest document fan referència a delimitar les temperatures de confort dels equipaments, substituir els focus d’alguns equipaments per focus de tecnologia Led, l’adequació de la il•luminació dels giratoris, la reducció de l’ús dels ascensors i destinar-los només per a persones amb mobilitat reduïda.

Dins les propostes previstes també si suma poder establir contractes per a la compra d’energia verda destinada a equipaments municipals i fer-ho amb aquelles companyies que garanteixin l’obtenció d’aquesta mitjançant sistemes d’energia renovable.

Procés de redacció
L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós ha redactat el Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES) que, en base al Pacte d’alcaldes, té com a objectiu reduir un 20% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de l’any 2005 al 2020, i alhora reduir el consum energètic al municipi.

La redacció del Pla ha tingut una durada aproximada d’uns quatre mesos, en el qual tècnics de l’Àrea municipal de Medi Ambient i de l’empresa que redacta aquest projecte han valorat aquelles accions generals que calia incloure en aquest document.

El passat mes de desembre l’Ajuntament de Palamós va obrir a la ciutadania la participació en l’aportació de propostes que permetessin seguir millorant la redacció del Pla d’Acció d’Energia Sostenible.

El Pla d’Acció d’Energia Sostenible
El 27 de novembre de 2012 Palamós va passar a formar part dels més de 4.800 municipis europeus i dels 193 municipis de la província de Girona que van signar el Pacte d’alcaldes, una iniciativa europea, impulsada a les comarques gironines per la Diputació de Girona i el CILMA (Consell d’iniciatives locals pel Medi Ambient).

A Palamós només el 2% de l’emissió de gasos contaminants a l’atmosfera és produïda per l’activitat de l’administració, el 13% està vinculada als residus, un 41% als transports ordinaris i la resta, un 44%, és fruit de l’activitat ordinària que es realitza als habitatges.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat