Palamós dona suport a les persones afectades de Fibromiàlgia, en el dia mundial d’aquesta malaltia

Palamós s’ha sumat un any més al Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica, i d’altres Síndromes de Sensibilització Central (SQM i EHS), on molts municipis d’arreu il·luminen de color blau edificis representatius, a fi de donar visibilitat a aquestes malalties, en una tasca de conscienciació i sensibilització social, i fent costat a les persones afectades.

Aquesta acció ha tingut lloc aquest passat cap de setmana i coincidint amb el dia del 12 de maig, data en la qual cada any es commemora a escala internacional la jornada dedicada a la fibromiàlgia.

Per aquest motiu la façana de l’Ajuntament de Palamós s’ha il·luminat de color blau, com a gest de solidaritat amb les persones afectades de fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica i altres síndromes de sensibilització central (sensibilitat química múltiple i electrohipersensibilitat).

L’encesa d’aquesta il·luminació ha comptat amb la presència de les representants a Palamós de l’Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia i d’altres Síndromes de Sensibilització Central, que durant l’any programa activitats de suport a les persones del municipi que pateixen aquesta malaltia, amb la realització de tallers de suport psicològic, de memòria o de gimnàstica passiva.

Precisament aquesta entitat organitza, demà dimarts 14 de maig, un acte que també se suma a la commemoració del Mundial de la Fibromiàlgia, amb la realització de dues conferències que dos professionals de la sanitat duran a terme i que tindran les teràpies vinculades a la fibromiàlgia com a protagonistes.

L’acte, amb accés gratuït i obert a tothom, tindrà lloc al CAP Catalina Cargol, edifici Fleming, (c/ Hospital, 17-19, de Palamós), on a partir de les 19 h s’iniciarà la primera d’aquestes xerrades, en aquest cas a càrrec del Dr. Ramon Valls, reumatòleg de l’Hospital de Palamós, que parlarà de les noves tècniques de suport terapèutic per a les persones afectades d’aquesta malaltia.

La segona de les conferències serà la que durà a terme M. Rosa Pascual, infermera del CAP de Palafrugell, on es valorarà els beneficis que pot suposar l’aplicació de les tècniques de Mindfulness, per a les persones afectades de Fibromiàlgia.

La Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica

Actualment, tant la fibromiàlgia com la síndrome de fatiga crònica, s’inclouen dins les Síndromes de Sensibilització Central, concepte relativament recent que engloba altres processos com la sensibilitat química múltiple i l’electrohipersensibilitat, i també la síndrome de cames inquietes, la síndrome de colon irritable, etc., moltes d’elles relacionades entre si però amb la seva codificació i les seves característiques pròpies.

Aquestes són malalties que afecten diferents sistemes del cos i provoquen, entre altres símptomes, una sensibilitat accentuada davant factors ambientals.

Es tracta de malalties d’evolució irregular, fet que pot provocar que a vegades la persona pugui mantenir el dia a dia amb normalitat i que en altres ocasions el dolor, el cansament o la hipersensibilitat es torni incapacitat i impedeixi fer vida normal.

Els símptomes no són visibles, però l’impacte en la vida de les persones que les pateixen és devastador. Veuen minvada la seva qualitat de vida i sovint pateixen incomprensió en l’entorn familiar, social, escolar, laboral i sanitari. En els casos més extrems, les persones afectades es veuen obligades a quedar-se a casa. Es tracta de malalties emergents que afecten cada vegada més població, i també més jove.

Millorant-ne la prevenció o evitant la utilització d’agents tòxics i contaminants i l’exposició a camps electromagnètics nocius, beneficiarem la salut de les persones afectades i de tota la ciutadania.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat