Palamós dona suport a les persones afectades de Fibromiàlgia, en el dia mundial d’aquesta malatia

Palamós s’ha sumat al Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica, i d’altres Síndromes de Sensibilització Central (SQM i EHS), on molts municipis d’arreu il•luminen de color blau edificis representatius, a fi de donar visibilitat a aquestes malalties, en una tasca de conscienciació i sensibilització social, i fent costat a les persones afectades.

Aquesta acció va tenir lloc ahir, dijous 12 de maig, data en la qual cada any es commemora a escala internacional la jornada dedicada a la fibromiàlgia.

Per aquest motiu la façana de l’Ajuntament es va il•luminar un any més de color blau, per visualitzar aquesta malaltia entre la societat local, com a gest de solidaritat amb les persones afectades de fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica i altres síndromes de sensibilització central (sensibilitat química múltiple i electrohipersensibilitat).

L’encesa d’aquesta il•luminació va comptar amb la presència de les representants a Palamós de l’Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia i d’altres Síndromes de Sensibilització Central.

Actualment, tant la fibromiàlgia com la síndrome de fatiga crònica s’inclouen dins les Síndromes de Sensibilització Central, concepte relativament recent que engloba altres processos com la sensibilitat química múltiple i l’electrohipersensibilitat, i també la síndrome de cames inquietes, la síndrome de colon irritable, etc., moltes d’elles relacionades entre si però amb la seva codificació i les seves característiques pròpies.

Aquestes són malalties que afecten diferents sistemes del cos i provoquen, entre altres símptomes, una sensibilitat accentuada davant factors ambientals. Es tracta de malalties d’evolució irregular, fet que pot provocar que a vegades la persona pugui mantenir el dia a dia amb normalitat i que en altres ocasions el dolor, el cansament o la hipersensibilitat es torni incapacitat i impedeixi fer vida normal.

Els símptomes no són visibles, però l’impacte en la vida de les persones que les pateixen és devastador. Veuen minvada la seva qualitat de vida i sovint pateixen incomprensió en l’entorn familiar, social, escolar, laboral i sanitari. En els casos més extrems, les persones afectades es veuen obligades a quedar-se a casa. Es tracta de malalties emergents que afecten cada vegada més població, i també més jove.

Millorant-ne la prevenció o evitant la utilització d’agents tòxics i contaminants i l’exposició a camps electromagnètics nocius, beneficiarem la salut de les persones afectades i de tota la ciutadania.

Activitats solidàries i divulgatives
Aquesta entitat programa activitats solidàries i divulgatives relacionades amb la malaltia que tindran lloc en les properes setmanes.

És el cas de la Caminada Solidària que es durà a terme el dissabte 28 de maig, que és organitzada per l’Associació de Dol de Palamós a benefici de l’Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia i d’altres Síndromes de Sensibilització Central. L’activitat s’iniciarà a les 10 h, des de la plaça de Vall-llobrega, i proposa un recorregut a peu de 4 a 6 quilòmetres per diversos espais naturals i culturals de Vall-llobrega, que conclourà amb un dinar (opcional). Les persones interessades a participar en la caminada cal que confirmin assistència al telèfon: 696 932 180.

Posteriorment, el dia 8 de juny, tindrà lloc una conferència sobre benestar emocional comunitari, a càrrec del metge especialista Jesús Vieytes. Aquesta activitat es durà a terme a la sala d’actes del CAP de Palamós, a partir de les 18:30 h.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat