Palamós homenatja el poeta palamosí Francesc d’Assís Marull i Savalls

El passat dissabte 29 de setembre la sala d’actes de l’Ajuntament de Palamós va acollir l’homenatge i reconeixement a la figura del poeta palamosí Francesc d’Assís Marull i Savalls (Palamós 1858-Barcelona 1933).

Aquest acte, organitzat per l’Àrea municipal de Cultura i Patrimoni mitjançant el Servei d’Arxiu, va comptar amb la presència d’una cinquantena de persones, entre els quals hi havia familiars directes del poeta palamosí, i va ser encapçalat per l’alcaldessa de Palamós i la regidora de Cultura i Patrimoni.

EL RECONEIXEMENT DE LA VILA AL POETA PALAMOSÍ
L’homenatge va incloure una acurada descripció del personatge i del seu llegat realitzada per l’arxivera municipal, Carme Adroher, la qual va detallar la figura del poeta i del fons que d’aquest autor es conserva al Servei d’Arxiu. L’alcaldessa va destacar en el seu parlament la importància que va tenir Francesc Marull per a la vila “esdevenint un dinamitzador, un activista cultural i un dels homes savis i amants de la cultura, destacant com un dels millors i més prolífics poetes empordanesos des de la renaixença ençà”.

L’alcaldessa de Palamós va recordar que, el març d’aquest any, el municipi atorgà, el nom de Francesc d’Assís Marull i Savalls a l’espai que ocupa el mirador situat damunt La Pedrera a la zona del Pedró. Precisament en aquest indret ja s’hi ha ubicat una placa en la qual es recorda la figura i l’obra de Marull.

Durant l’acte d’homenatge de dissabte i en nom de la família la néta del poeta, Maria Rosa Marull Clavero, va agrair a l’Ajuntament l’acte de reconeixement així com la designació del mirador amb el nom del poeta, i al propi Servei d’Arxiu Municipal la tasca d’inventari, custòdia i divulgació del fons del seu avi.

EL LLEGAT DOCUMENTAL
A finals de l’any passat el Ple municipal de l’Ajuntament de Palamós va aprovar el conveni de cessió a l’Ajuntament de part del fons del poeta palamosí Francesc d’Assís Marull i Savalls, un fons amb un notable interès històric i cultural per al municipi. Posteriorment el llegat s’ha enriquit amb noves aportacions documentals rebudes de mans d’altres familiars de l’autor.

Amb aquestes cessions el Servei d’Arxiu Municipal de Palamós acull la iniciativa dels descendents del poeta Francesc d’Assís Marull, de preservar el llegat documental de l’autor que la família conservava, posant-lo a disposició de l’Ajuntament de Palamós, i promovent així el coneixement i la difusió de la dimensió cultural del personatge.

El fons documental conservat ara per l’Arxiu palamosí està compost sobretot per l’obra original manuscrita de l’autor, per publicacions editades, per reculls de les seves composicions i per algun exemplar de correspondència personal. El conjunt és significatiu i representatiu de la seva producció, i té el valor de ser obra manuscrita elaborada pel mateix Francesc d’Assís Marull.

Durant aquests darrers mesos, i seguint la dinàmica emprada en els altres fons que es custodien, el Servei d’Arxiu Municipal de Palamós ha aplicat sobre els conjunt del fons els tractaments específics de descripció, de conservació preventiva i de promoció i difusió del llegat del poeta Marull.

FRANCESC D’ASSÍS MARULL I SAVALLS
Francesc d’Assís Marull i Savalls (Palamós 1858 – Barcelona 1933) va ser escriptor i poeta amb una extensíssima producció. Impressor d’ofici, es va establir pel seu compte al carrer Major, a Palamós.

Va demostrar les seves inquietuds literàries en revistes barcelonines com “La Campana de Gràcia” o “L’esquella de la Torratxa”, amb el pseudònim de Valentí Julivert. Col•laborà també en les publicacions gironines “El teléfono Catalán”, entre 1879 i 1880.

Francesc d’Assís Marull va ser component de la redacció del “Semanario de Palamós”, així com fundador i director del setmanari palamosí “L’estudiant” i col•laborador també en la redacció de la publicació local “La Senyera”. L’any 1877 va estrenar la seva primera obra de teatre.

Entre 1889 i 1895 el poeta palamosí va participar en els certàmens de l’Associació Literària de Girona amb nombrosos títols. La seva producció literària, en català i castellà, i la seva aportació periodística abasten el període 1870 -1920, aproximadament.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat