Palamós impulsa una campanya per a la reutilització de les mascaretes quirúrgiques usades

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós iniciarà, a partir de la setmana vinent, una campanya mitjançant la qual poder impulsar al municipi la recollida i la reutilització de les mascaretes quirúrgiques usades, que la ciutadania utilitza cada dia arran de la pandèmia, que no es reciclen i que sovint acaben al medi natural contaminant aquests entorns.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és poder conscienciar la ciutadania local per evitar que es produeixi aquest efecte contaminant, al mateix temps que es redueix el volum d’aquest tipus de deixalla que acaba arribant a l’abocador, aconseguint donar una nova vida a la mascareta.

Les mascaretes quirúrgiques estan fabricades de materials plàstics que triguen dècades a degradar-se. Durant aquest procés es produeixen microplàstics, que si es troben a la natura són fàcilment incorporats a la cadena alimentària. Les polítiques sobre residus van encaminades a la reducció i transformació de materials de rebuig, generant economia circular, que permet aprofitar els materials no desitjats com a matèria primera, per a crear-ne de nous.

Mascaretes convertides en gots
De les mascaretes quirúrgiques que es recullin durant aquesta campanya, s’extraurà la vareta metàl•lica ubicada a la part superior i les gomes de subjecció, i s’aprofitarà el material plàstic de la seva composició per a fer gransa o filament per a fabricar un nou objecte.

Per això es vol recollir el màxim nombre de mascaretes, que posteriorment es reciclaran, i amb el material resultant es preveu poder fabricar gots ecològics reutilitzables, que personalitzats per a Palamós es poden incorporar com a material de marxandatge turístic del municipi. Es calcula que amb cada 20 mascaretes recollides es pot fabricar un got.

A partir de dilluns vinent, 4 d’abril, l’Àrea de Medi Ambient distribuirà els contenidors d’aquesta campanya per diverses dependències municipals (Ajuntament, Biblioteca Municipal, Oficina de Turisme, Aula d’Aprenentatge, Pavelló Municipal d’Esports, Museu de la Pesca i Àrea de Medi Ambient), també l’Hospital de Palamós, el Mercat, i tots els centres educatius, on les persones que ho desitgin podran dipositar-hi les mascaretes quirúrgiques usades.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Relacionades amb Ajuntament

24/07/2024

Relacionades per entitat