L’Ajuntament de Palamós ha iniciat aquesta setmana un nou procés de participació ciutadana amb l’objectiu, en aquest cas, de recollir propostes de noms per a carrers de nova creació al municipi, i per a un canvi de nom d’un carrer ja existent.
Des d’ara i fins al dia 31 de març, l’Àrea de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Palamós amb el suport de la Diputació de Girona obre el procés per tal que els palamosins i les palamosines puguin aportar les seves propostes de noms, al web participa.palamos.cat, o bé omplint les butlletes de participació que es poden recollir i, posteriorment dipositar, a l’Ajuntament, la Biblioteca municipal o el Punt Jove. També es repartiran butlletes entre tots els alumnes de les escoles del municipi.
Noms per a tres carrers de nova creació
Els tres carrers de nova creació es troben situats a la zona de Pla de Nau, a Sant Joan, i sorgeixen fruit de la perllongació del carrer d’Enric Vincke que actualment es troba en fase d’execució de la seva urbanització. De fet dos d’aquests nous carrers connectaran l’Enric Vincke amb l’avinguda de la Llibertat i el tercer ho farà entre l’Enric Vincke i el carrer de Núria.
Les propostes de noms per aquests carrers segueixen els criteris que es van acordar per la Comissió municipal de Nomenclàtor, i d’aquesta manera es demanen noms relacionats amb elements específics i concrets de l’àmbit on estan situats aquests carrers; o bé que tinguin a veure amb la toponímia local tradicional, amb els elements que formen part de la vida col•lectiva i de la memòria històrica o amb els senyals d’identitat i de la cultura del municipi.
També es podran incloure noms de personatges locals rellevants, vinculats al territori i preferentment femenins.
Canvi de nom del carrer de Remigi Robau i Morató
A banda d’aquests tres carrers de nova creació també es demanen propostes de noms per a l’actual carrer de Remigi Robau i Morató, que connecta el carrer de Roqueta amb el de Lleida, al barri de les Cases Noves, que es va construir a finals de la dècada dels anys cinquanta.
El Ple municipal i per unanimitat va acordar canviar-lo, en compliment de la Llei de la memòria històrica i seguint les recomanacions d’actuació sobre els símbols identificats al cens del Memorial Democràtic, que preveu la retirada de la via pública de totes aquelles plaques que mostren noms explícitament franquistes. En aquest cas es tracta del nom d’un ex-combatent del bàndol franquista que va pertànyer a la Falange Española Tradicionalista-JONS.
Les propostes de nous noms per aquest carrer s’hauran de presentar sota els següents criteris: que siguin noms de dones, que aquestes estiguin vinculades al municipi o al territori i que hagin transcorregut un mínim de cinc anys de la seva mort.
D’aquesta manera l’Ajuntament de Palamós segueix executant el procés d’anul•lació de la simbologia franquista que encara resta ubicada al municipi. La mesura es va començar a aplicar l’any 2017, retirant els grans plafons que anunciaven el nom del grup d’habitatges “San Juan”, ubicats a l’Eixample Nord; i el de “Pagès Costart”, també en l’àmbit de les Cases Noves, així com a la placa de carrer del “Tercio de Requetes” actual Mare de Déu de Montserrat.
També es van retirar les plaques metàl•liques de l’antic “Ministerio de la Vivienda” que hi havia a diversos habitatges del municipi, i la Guàrdia Civil va tapar l’escut d’Espanya amb relleu que mostrava l’àliga imperial i que presidia l’entrada de la caserna que l’institut armat té al municipi.
Les següents fases del procés
Després que el dia 31 de març finalitzi el període per recollir propostes de noms per aquests quatre carrers, el procés de participació ciutadana seguirà amb la tasca de la Comissió de Nomenclàtor que evaluarà que totes les propostes presentades compleixin els criteris establerts en cada cas.
Posteriorment, del dia 15 d’abril al 5 de maig, es durà a terme el procés de votacions de les propostes resultants; i finalment, els noms escollits es traslladaran a ple municipal per a la seva aprovció definitiva.